0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Fókuszban a biotermesztés az idei Interpomán

Bolzanóban kétévenként rendezik meg az almatermesztésre szakosodott Interpoma kiállítást. Az idén november 15-17-én lesz a kiállítás, és az első két napon Alma a világban címmel tanácskozás-sorozatot szerveznek. Az egyik fő téma a biotermesztés lesz, ami almában már nem marginális terület, hanem valódi piaci lehetőségeket kínál.

Fritz Perm, az Európai ökológiai gyümölcs fórum vezetője tartja a bevezető előadást. Világszinten Európa és Észak-Amerika piacain várható a legnagyobb fejlődés a bioalma iránti keresletben. A fenntarthatóság, a természeti erőforrások védelme és az ökológiai felelősségvállalás még nem számít elsődleges célnak a többi fejlett országban. Európában Németország és Franciaország a legnagyobb felvevőpiacok, de a bioalma iránt nő a kereslet Skandináviában, Ausztriában, Olaszországban, Nagy-Britanniában és az utóbbi időben Spanyolországban is.

Termelésben az abszolút vezető hely Olaszországé, ahol Dél-Tirolban különösen nagy a biotermesztés aránya, a következő nagy termelők Németország és Ausztria.

Biotermesztésre életerős, ellenálló fajtákra van szükség, a legjobbnak a Topaz, a Bonita és a Natyra varasodásrezisztens fajtákat tartják, de a Gala és a Pinova is jól művelhető ebben a rendszerben. A termelés a legnagyobb keresletű országokban fejlődik leginkább. Ezeken a piacokon a bioalma már kilépett a réspiaci termék kategóriájából, és több vásárlót vonz.

Ausztriában a biogyümölcsök már a forgalom tizedét is túllépték, és 5-7 százalék körüli a nagy vásárlóknál, ahol további bővülés várható.

Európában mindenütt nagy erőkkel folyik a kutatás és fejlesztés a biotermesztés területén, az eredmények pedig gyorsan elérnek a termesztőkhöz. Ez a folyamat tovább gyorsul a nemzetközi tudásmegosztás révén, amivel a termesztésben fölmerülő problémák is megoldhatók. Folyamatosan jelennek meg az új biotermesztésre alkalmas fajták. A termesztésben az egyik legfontosabb fejlesztési terület a talajművelés: vizsgálják a kapcsolatot a talajművelés, a zöldítés, a levegőzés, a mineralizáció és a párolgás között.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/fruitecom