Nagyon kurtára sikeredett idén a sárgabarack szezonja. A március elsejei fagy – amikor hajnalban mínusz húsz fokot mértek – nem sok esélyt adott a fáknak arra, hogy szép termést hozzanak. Kisvejkén, a megye legnagyobb sárgabarackosában, az elmúlt harminc évben még nem volt arra példa, hogy ilyen kevés gyümölcsöt szedjenek le a fáról – írta a teol.hu.
Fülöp Gábor, a helyi termeltetési és értékesítési szövetkezet elnöke elmondta,
A bergeron hamarosan beérik ugyan, de ebből is gyér lesz a mennyiség. A lekvár minőségű barack telephelyi ára kilónként négyszáz forint, az étkezési ára a hűtőháznál hatszáz forint kilónként, erre jön rá a kereskedő költsége és haszna, így sok helyen akár ezer forintot is elkérhetnek egy kiló kajsziért. A szezon pedig már csak nagyjából két hétig tart.
Szászi Lucának és a férjének Bátaszék határában van közel két hektárnyi barackosa. Ők szerencsések, mert a jó fekvésű termőhelynek köszönhetően a tavalyihoz képest csak a fele termést vitte el a márciusi fagy.
– Már harmadik hete szedjük a barackot, a harkot egy korai fajta, szépen termett. Az ára is jó volt, hiszen nyolcszázötven forintért adtuk kilóját. Ezt követte a magyar kajszi, ami jelenleg is érik, valamint a ceglédi bíbor és a ceglédi óriás. Mivel kevesebb volt a fán, így a gyümölcsök szép nagyra nőttek. Jelenleg mi hatszázötven forintot kérünk kilójáért. Főleg Baján árulunk, a vásárlóink visszajárnak hozzánk. A középkorú és idősebb korosztály az, amelyik még ilyen ár mellett is ragaszkodik a lekvárkészítéséhez.
Szászi Luca hozzátette, a gyümölcsöt a fáról leszedni, a hullottat a fa alól összegyűjteni egyáltalán nem könnyű munka, és nagyon nehéz hozzá embert találni.
Idén elmarad a kajszis fesztivál
A kereskedőknél zömében olasz, spanyol vagy görög, vagyis import sárgabarack van. Ezek ára még magasabb, mint a hazai kajszié, pedig az ízén érződik, hogy zölden lett leszedve, a hosszú szállítási út alatt kényszeréretté vált a gyümölcs. Ennek ellenére ezt is megveszik az emberek, hiszen idén importtal pótolják a hazait.
Az ország többi termőterületén, Szatymaz vagy Kecskemét környékén is hasonló a helyzet. Még a hullott barackra is nagy a kereslet, hiszen ebből kiváló minőségű pálinkát lehetne főzni. A szakemberek szerint azonban kevés helyen főzetnek az idén sárgabarackot, így a pálinka árának emelése is várható.