0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

Könnyítene az őstermelői adózáson a kormány

A parlament által tárgyalt 2019-es adótörvények tervezetében több kisebb, de az őstermelők életét megkönnyítő változás is szerepel. Bizonyos feltételek mellett a munkabér is elszámolhatóvá válna költségként.

Az egyik ilyen módosítás lehetővé tenné, hogy jövőre a tételes elszámolást alkalmazó mezőgazdasági kistermelők – vagyis a legfeljebb évi 8 millió forint bevételt elérő gazdálkodók – igazolt költségként számolhassák el a számla mellett az egyéb bizonylatot is – például a kistermelő által foglalkoztatott munkavállaló részére kifizetett bérről szóló bizonylatot is. Abban nem lenne változás, hogy a kistermelők az igazolt költségeiken felül bevételük 40 százalékát kistermelői költségátalány címén igazolás nélkül is elszámolhassák.

További könnyítést jelent majd, hogy a javaslat megszavazása esetén azt is lehetővé teszi, hogy a tételes költségelszámolást alkalmazó mezőgazdasági kistermelő az úgynevezett nemleges nyilatkozattételkor is a számlák mellett a felmerült kiadásokról szóló egyéb bizonylatot is figyelembe veheti. Jelenleg ugyanis a személyi jövedelemadó törvény szerint ezen adózói körben a kistermelő az adómentesség értékhatárát meghaladó, de 4 millió forintnál nem több éves bevétel esetén az adóévben elért bevételének feltüntetése mellett nyilatkozhat, hogy az adóévben nem volt a mezőgazdasági kistermelésből jövedelme (nemleges nyilatkozat), feltéve, hogy rendelkezik legalább a bevétel 20 százalékát kitevő összegben a tevékenységével összefüggésben felmerült, a jogszabály 3. számú mellékletében költségként elismert kiadás igazolására a nevére kiállított számlával (számlákkal), és ezt a tényt a nyilatkozatban is megerősíti.

A módosítást azzal indokolja a jogalkotó, hogy a munkaviszonyban, jellemzően egyszerűsített foglalkoztatás keretében foglalkoztatottaknak kifizetett bér a hatályos szabályok szerint nem tekinthető olyan kiadásnak, amely őstermelők esetén a nemleges nyilatkozattételnél figyelembe vehető lenne, hiszen a munkabérről számla nem állítható ki. Ezen változtatna a Pénzügyminisztérumban készült tervezet.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu