0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Meglepő, hogy mi szennyez leginkább!

A mezőgazdaság, és nem az ipar, vagy a lakosság az élővizek legnagyobb szennyezője – áll egy frissen kiadott FAO-jelentésben. A jelenség káros az ökoszisztémára, az egészségre, és több milliárd dollárba kerül évente.

A nem fenntartható mezőgazdasági gyakorlatokból származó vízszennyezés veszélyezteti mind az ökoszisztémát, mind pedig az emberi egészséget – áll az ENSZ élelmezési szervezete, a FAO által kiadott friss jelentésben. A riportról a Fenntartható Fejlődés Nemzetközi Intézete (International Institute for Sustainable Development) számol be. A jelentés kifejti: nem az emberi települések, vagy az ipar, hanem a mezőgazdaság a fő felelőse a vízszennyezésnek, jóllehet az agrárium szerepét általában alábecsülik a döntéshozók ezen a téren. A mezőgazdaságból származó nitrát a leggyakoribb szennyezés, amelyet az élő vizekben találnak.

A jelentés kifejti: az agrárium több területe felelőssé tehető a vízszennyezésért, így a növénytermesztés, a nagyüzemi állattartás, valamint az akvakultúrás létesítmények is.

Az öntözés, a növényvédő szerek, valamint rovarölők használata szintén hozzájárul a vizek szennyezettségének növeléséhez. A riport azt is hozzáteszi: a mezőgazdasági termelésből származó vízszennyezés okozta kár több milliárd dollárnyi költséget jelent évente.

Forrás: sdg.iisd.org