0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

A szélsőséges időjáráshoz hozzá kell szoknunk

A tartós hőség miatt csütörtökre már csaknem az egész országra másodfokú figyelmeztetés adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. Több anticiklon, szélsőséges időjárási jelenség várható a jövőben - mondta Mika János éghajlatkutató.

Az OMSZ veszélyjelzése szerint Budapesten, Pest, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyében másodfokú a figyelmeztetés, mivel a napi középhőmérséklet 27 fok felett alakulhat.
A többi megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat.

Az előrejelzés szerint a nappali hőmérséklet 32-36 fok között valószínű. Késő estére 21-28 fok közé hűl le a levegő.

A jövőben is extrém időjárásra számíthatunk

Több anticiklon, szélsőséges időjárási jelenség várható a jövőben – mondta Mika János éghajlatkutató az M1 aktuális csatorna szerda esti műsorában.

Kifejtette: a szélsőségek egy része fog fokozódni, azoké, amelyek a változás irányába esnek. Így több hőhullám, nagy meleg várható, a nagy hidegek gyakorisága viszont ritkulni fog. A Kárpát-medence éghajlata szárazabb lesz, de ezzel együtt arra is készülni kell, hogy

a rövid idő alatt lehulló nagy mennyiségű csapadék esélye megnő.

Mika János kitért arra is, hogy a világ tengervízszintje a 20. század kezdete óta 19 centimétert emelkedett. Ráadásul, ha sikerül is megfékezni a levegő hőmérsékletének emelkedését, annak hatása a mélyebb rétegeket csak később éri el, így az óceánok vízszintjének emelkedése is tovább tarthat.
Azt mondta: a világ energiaigénye – bár lassulva – de továbbra is növekszik. Ezért oda kell figyelni a károsanyag-kibocsátás mérséklésére, az energiatakarékosságra, és megújuló energiaforrásokat kell használni.

Forrás: MTI