0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Új sörivó nemzetek

A meleg nyár máris érezteti hatását a magyar sörpiacon, idén tovább emelkedik a sörfogyasztás, de még nem döntötte meg a kilencvenes évek átlagos fogyasztói mennyiséget. A Sörszövetség tájékoztatása szerint az idei év második negyedében 2,5 százalékkal növekedett az értékesített sör mennyisége az előző év hasonló időszakához képest.

Ennek ellenére a magyar sörpiac meg sem közelíti régi csúcsait, amikor az egy főre eső éves átlag fogyasztás 100 liter körül volt, szemben a mai alig több mint 60 literrel. Az elmúlt évek adatai azt mutatják, hogy ahogy emelkedik nyáron a hőmérő higanyszála, úgy nő a sörfogyasztás is. Legutóbb 2015-ben dőltek sorra hőmérsékleti rekordok. Akkor 173 ezer hektoliterrel több sör fogyott Magyarországon az év harmadik negyedévében, mint az azt megelőző esztendőben. Ez mintegy 35 millió korsó sörnek felel meg.

Azon senki sem lepődik meg, hogy Csehország vezeti az egy főre jutó sörfogyasztás listáját, de Namíbia második helyezése több mint furcsa.

2018-ban augusztus 3. volt a Nemzetközi Sörnap, és a Telegraph ebből az alkalomból elkészítette a sörimádó nemzetek listáját. A legfrissebb, 2016-os statisztikák szerint a csehek 143,3 litert ittak meg fejenként egy év alatt. De mivel a kiskorúak valószínűleg nem járulnak hozzá ehhez az eredményhez, feltételezhetjük, hogy az átlagos sörivó ennél valószínűleg kicsit többet kortyolt el. Ausztria és Németország harmadik és negyedik, Lengyelország ötödik, Írország a hatodik. Ezeken a helyezéseken nem nagyon lepődünk meg, hiszen patinás sörgyártó múlttal rendelkező országokról van szó. Ám Namíbia második helye igazi meglepetés. Az itteni sörimádás eredetét még a régi német gyarmati időkre vezeti vissza a cikkíró.

A nyolcadik helyen a Seychelle-szigetek – mindjárt Románia mögött – előkelő helyezését a forró éghajlatnak és a turisták nagy számának köszönheti.

Az angolok – bár egyesek szerint a nagy mennyiségű sör fogyasztása nemzeti sportnak tűnik – csak a 25. helyen szerepelnek, jóval Belize vagy éppen Spanyolország mögött kullogva. A balti államok és a volt Jugoszlávia utódállamai is egyre jönnek felfelé, de Gabon 16. helye sokakat meglepett.

Forrás: magyarmezogazdasag