0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Rekordtermés mandulából – mégsem örülnek a gazdák

Az kaliforniai mandulatermelők rekordtermésre számíthatnak, azonban kérdéses, milyen áron tudják eladni adni a portékájukat.

Idén a becslések szerint 28 ezer hektárral nagyobb területen termelnek mandulát, és a kedvező időjárás óriási mennyiségű termést eredményezett. Mindez nagyon jól hangzik – amennyiben a gazdák értékesíteni tudják a megtermelt mandulát.

A Wall Street Journal jelentése szerint a mandula ára több, mint 10 százalékkal esett az elmúlt két hónapban annak ellenére, hogy még mindig nagyon keresett termékről van szó (ráadásul az Egyesült Államokban még tart a vita, hogy lehet-e tejnek hívni a mandulából készült italt). Az árakat azonban két tényező befolyásolja: egyrészt az idei rekordernek ígérkező termés a becslések szerint több, mint 1 millió tonna (2.45 milliárd font) lesz. Ez 7,9 százalékkal több, mint a tavalyi volt. A nagy mennyiségben rendelkezésre álló áru pedig nyomott árakat eredményez.

A másik ok az árcsökkenés mögött a kínai vámtarifák. Az Egyesült Államok a világ mandulatermésének 80 százalékát adja, és nagy része exportra megy. A legnagyobb felvásárolóik Spanyolország, India, Kína és Németország. A mandulatermés exportja a kaliforniai (és egyben amerikai) gazdaság fontos alappillére. Ezért a többi ország és nemzetközi államszövetségek, mint az EU kifejezetten a Trump féle importvámok ellen irányuló megtorló intézkedések célkeresztjébe helyezte ezt a terméket.

Az EU jelenleg 25 százalékos vámmal sújtja a mandulát, míg Indiában 20 százalékkal emelték a vámokat. Kína is 25 százalékos importvámot vezetett be a mandulára. Tehát az USA négy legnagyobb mandula-kereskedelmi partnerénél jelentősen növekedett az amerikai mandula árát. Emiatt csökkentek a nemzetközi eladások, ami lenyomja az árakat Amerikában is. Ez pedig rossz hír az amerikai gazdáknak.

Forrás: modernfarmer.com