0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Okosfarmot – de hogyan?

A precíziós technológia elemeinek bevezetése a gazdálkodásba sok türelmet, szervezést, tervezést, szakmailag átgondolt termesztési kultúrát vár el használójától. A precíziós gazdálkodás bevezetésénél legfontosabb a rendelkezésünkre álló erőforrásokhoz igazított reálisan elérhető célok megfogalmazása.

A megfelelő technológiák okszerű használata azonban kiemelkedő előnyöket ígér – a kérdés mindig a megvalósítás mikéntjében rejlik.

A Bábolnai Gazdanapokon szeptember 6-án és 7-én megrendezendő SMARTFARM, Magyarország legnagyobb precíziós növénytermesztési konferenciája, kiállítása és szántóföldi bemutatója erre keresi a választ.

A nagy nemzetközi cégek, és elsősorban a gépgyártó vállalatok szinte mindegyike beépítette a tevékenységébe a precíziós gazdálkodás alap elemeit hardver szoftver és szolgáltatási szinten is.  Ahhoz, hogy a gazdálkodó átálljon precíziós gazdálkodásra, jelentős strukturális fejlesztésre, beruházásra, estenként a géppark és az infokommuikációs hálózat teljes megújítása szükséges.  
A GPS, a térinformatika és az erőgépekben, kombájnokban, munkagépekben rendelkezésre álló elektronika csak egy eszköz a precíziós utasítási tervek létrehozásához, végrehajtásához, ugyanakkor sok- sok gyakorlati tapasztalat kell mind a gépekbe szerelt eszközök szakszerű üzemeltetéséhez, mind az adatok feldolgozásához és megfelelő értékeléséhez is.

Tápanyaggazdálkodás

A termelők többségének célja, hogy gazdaságában minél nagyobb profitot érjen el. Ahhoz, hogy ez megvalósuljon, ismerniük kell talajaik állapotát, tisztában kell lenniük azok adottságaival és a növénytermesztést leginkább limitáló faktorokkal. Minél több talajfolt alakult ki egy területen belül, annál inkább szükséges az igényeikhez mérten igazítani a tápanyag-utánpótlást, hogy az adott körülményekhez képest a maximális potenciált érjék el az egyes táblákon.
Ma már egy professzionális input beszállító cég nem engedheti meg magának, hogy pusztán a termékét kínálja a felhasználóknak, hiszen annak hatékony felhasználása, eredményessége rengeteg tényezőn múlik, sokféle változót kell figyelembe venni. 

Ahhoz, hogy egyenletes, optimális hozamot érjünk el az egész táblánkon, fel kell ismernünk és tudnunk kell kezelnünk a terület különböző adottságait, növényeink különböző tápanyagfelvételi lehetőségeit.

Az ezekhez alkalmazott technológia naprakész azonnali információt szolgáltat és talajtani tudást ad a gazdálkodók számára, amely tudás birtokában a gazdálkodók fenntartható módon történő gazdálkodásához és versenyképességéhez biztosít megfizethető módon azonnali információkat. A talajszkenner például a közeli infravörös technológiával a helyszínen azonnali talajvizsgálatot tesz lehetővé a gazdálkodó számára.

A szántóföldi növénytermesztés és ezzel együtt a precíziós gazdálkodás egyik sarkalatos pontja a tápanyag visszapótlás kérdése. Egyre többen követik a táblák kezelési egységekre való lebontásának módszerét annak érdekében, hogy az adott zóna igényeinek megfelelő típusú és mennyiségű tápanyag kerüljön kijuttatásra, egyszerűen megfogalmazva: oda és azt juttassunk ki, amit és ahová szükséges.
A részletes ismeretek és a talajból is gyűjtött adatok alapján tudjuk azt meghatározni, hogy a termelő technológiáján hol lehetne változtatni a nagyobb siker eredményében. Sok esetben  már az input anyag ráfordítás költségén is lehet spórolni ha zóna szerinti lehatárolásokat elvégezzük és nem táblaátlagban gondolkodunk.

Növényvédelem

Hasonló a helyzet a növényvédelem területén is. A növényvédőszerek optimális használatán sok múlik, ettől függ ugyanis az állomány egészsége, a terméshozam. A túl kevés növényvédőszer használata elégtelen termést, elmaradt profitot jelent, míg a túl sok drasztikus környezetterhelést és jelentős többletkiadást eredményez – a környezeti károk mellett ez is elviheti a hasznot.

A növényvédelmében a legnagyobb hangsúlyt a megfelelő gyomszabályozás kapja, bár már egyre inkább elterjedőben vannak a fungicides és inszekticides állománykezelések is.

A precíziós mezőgazdasági munkavégzést segítik elő a permetező szakaszvezérlő rendszerek, amelyek használatával a minimálisra csökkenthető a munkavégzés során az átfedések mértéke, növelve a munka hatékonyságát és a kijuttatott permet egyenletes eloszlását.

A kijuttatás előtti gyomfelvételezést persze drónnal végezzük, amely nagyfelbontású képeket készített, ezáltal pontosan meg tudjuk határozni a fertőzött területeket.

Távérzékelés

A gazdálkodóknak mindig is szükségük volt pontos és naprakész információkra a növényzet és a földterület állapotával kapcsolatban. A légi felvételek fontos eszközei a termésmenedzsmentnek, hiszen mindez nem invazív módja a faiskolák és az üvegházak felügyeletének, és még a növényi megbetegedések felismerésének is. Az eljárás felhívja a figyelmet paraziták és gombák kimutatására, hogy a gazda gyorsan reagálhasson a kezelésekre.

A dróntechnológia alkalmazása jelentősen segítheti a gazdálkodók munkáját és döntéseit, legyen szó akár a földterület felméréséről, a folyamatok pontos tervezéséről és ellenőrzéséről, a hatékonyság és eredményesség maximalizálása érdekében. 

A dróntechnológia alacsony magasságban, a felhőszint alatt képes nagyfelbontású NDVI és NIR képek rögzítésére, amelyeken akár az emberi szem által még nem tapasztalható elváltozások korai szakaszban felismerhetők. A precíziós szenzorok által nyert felvételeken egyértelműen kategorizálhatók a növényfajták, könnyen beazonosíthatók a gyomnövények, kártevők által veszélyeztetett területek, ezáltal a szakemberek gyorsan és hatékonyan hozhatják meg döntéseiket és tehetik meg a szükséges ellenlépéseket.

A drónok egyaránt felhasználhatók volumenbecslések készítésére, az öntözés és permetezés optimalizálására. 

A dróntechnológia ráadásul alkalmas vagyonvédelemre, illegális tevékenységek felderítésére is, valamint káresemények, természeti katasztrófák esetén a károk mértékének megállapítására, illetve a szükséges kárenyhítési folyamatok megtervezésére is.

Természetesen az említett technológiák beszerzése nem olcsó. Így az előrelépéshez nem csupán technikai fejlesztés, hanem az ezt megalapozó pénzügyi háttér is szükséges. A precíziós gazdálkodáshoz magasabb technológiai szintű műszerezettséggel és automatizálással ellátott gépi eszközök többlet beruházási költséget igénylő beszerzése kell.

A precíziós gazdálkodásra való átálláshoz szükséges gép-technológia beszerzések, valamint a mezőgépgyártók kapcsolódó fejlesztési és beruházási tevékenységének finanszírozását is szolgálják olyan programok, illetve konstrukciók, amelyekről szintén szó lesz a szakmai eseményen. 

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu