0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Nagy az áremelési nyomás a hússzektoron

A Kínában megjelent afrikai sertéspestis (ASP) megmozgathatja a világpiacot - írta a Világgazdaság az agrárkamara szakértőinek helyzetelemzésére hivatkozva. A becslések szerint legkevesebb 11 millió tonna sertéshús eshet ki a kínálati oldalról, miközben a termék világkereskedelme 8 millió tonnát mozgat meg évente.

A lap pénteki száma szerint a szintén ASP-vel sújtott Romániába irányuló magyar élősertés-export felpörgése, valamint a termelők és a feldolgozók költségeinek növekedése az árak jelentős emelkedését tenné indokolttá belföldön.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szakértői szerint Kínában eddig körülbelül 40 ezer házisertést öltek le az ASP miatt. A szakértők úgy tartják, hogy

a vírus miatt a világ sertéshús-termelésének 10 százaléka van potenciálisan veszélyben. A becslések szerint legkevesebb 11 millió tonna sertéshús eshet ki a kínálati oldalról, miközben a termék világkereskedelme 8 millió tonnát mozgat meg évente.

A kínai importigény növekedése az európai és a magyar piacra is hathat, a környező országok esetei pedig – különösen a kór romániai terjedése – közvetlenül befolyásolják a magyar sertéságazatot. Romániában több mint 230 ezer, Ukrajnában – 2016 óta – majdnem 80 ezer állatot kellett leölni. Augusztus végén Bulgáriában is megjelent a kór, ott hét fertőzött állatnál tartanak, Lengyelországban – ahol 2014-ben jelent meg az ASP – már több mint ezer észlelést jegyeztek fel a házisertés- és a vaddisznó-állományban.

A szakértők szerint problémát okoz, hogy a húskereskedelem „beárazta” az ASP magyarországi megjelenését, és sokszor nyomott árakon próbál vásárolni a nagyobb méretű feldolgozócégektől.

Ez – miközben az élősertés-exportárak emelkednek -, a belföldi árakat lefelé nyomja. A NAK szakértői ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy a feldolgozócégek és az állattartók költségei lényegesen nőttek elmúlt évben: az emelkedő takarmányárak, valamint a munkabérköltségek jelentős növekedése számottevő áremelést tenne indokolttá.

Forrás: MTI/Világgazdaság