0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A világ egyik legritkább sörfajtáját veszélyezteti a klímaváltozás

Az emelkedő hőmérsékletek veszélyeztetik a belgák savanykás lambic sörét, állítják a környezettudósok és Belgium egyik vezető kézműves sörgyártói.

Brüsszel, és a tőle délre eső Pajottenland tartomány hőmérsékletváltozásait vizsgáló tanulmány kétségeket vetett föl a lambic sör jövőjét illetően, melyet csak ebben a tartományban főznek.

A lambic különlegessége, hogy nyílt levegőn érlelik, így érintkezhet a vadélesztőkkel illetve a levegőben lévő, őshonos baktériumokkal. A készítése a -8 és +8 Celsius fok körüli éjszakai hőmérsékletre támaszkodik, mely segítségével le tud hűlni, illetve megtörténik a beoltás.

A hagyományos főzési időszak októbertől áprilisig tart. Az ennél később készült sört a belgák a „bezomerd” jelzővel illetik, ami szó szerint azt jelenti, hogy „túl sok nyarat kapott”. (Nyáron ugyanis nem kedvezőek a feltételek ennek a sörfélének a készítéséhez, a levegőben túl sok olyan mikroorganizmus van, mely tönkreteheti a sört. /a szerk.)

Miután lehűlt, a lambic sör fahordókba kerül, ahol a fában élő mikroorganizmusokkal kerül kapcsolatba. A tökéletes hőmérséklet az érlelésre 25 fok alatt van, efölött olyan baktériumok kerülhetnek az értékes nedűbe, melyek tönkreteszik azt.

Egy közös kutatás, melyben Mark és Asa Stone klímakutatók, Adam Harbaugh sörkutató a Lambic.info oldaltól, illetve a brüsszeli Cantillon sörfőzde vett részt rámutatott, hogy ez a sörfőzésre alkalmas időszak az 1900-as években még 165 nap volt, mára azonban 140 napra zsugorodott. A hőmérsékleti változások miatt ugyanis az idény kezdete késő őszre tolódott, és idejekorán, már kova tavasszal véget is ér.

Attól tartanak, hogy ez a főzésre alkalmas napok száma tovább fog csökkenni, és a 2015-ös évhez hasonló katasztrófa is bekövetkezhet: abban az évben a sört ki kellett dobni, mivel túlságosan meleg volt az időjárás.

Mark Stone, az Új Mexikói Egyetem Tűrőképesség Intézetének igazgatója szerint: „A klímaváltozás hatásai fokozatosan jelennek meg, amíg el nem jutnak egy bizonyos pontra. Az eredményeink azt mutatják, hogy a Cantillon változásokat tapasztal a főzési körülményekben. Ahhoz, hogy ne lépjenek át egy bizonyos küszöbértéket, olyan változtatásokra lesz szükség a sörfőzési gyakorlatban, ami kívül esik a hagyományos gyakorlataikon.”

„A hagyományos lambic sör készítését fenyegető klímaváltozás a Cantillonnál egy nagyobb problémát jelez. A hatását azonban csak akkor fogjuk felismerni igazán, amikor az túljut egy bizonyos határértéken. Az alkalmazkodást célzó stratégiák pedig gyakran súlyosbítják a problémákat, miközben csak késleltetik az elkerülhetetlent.”

A Cantillon, mely 400 ezer üveg savanyú sört gyárt évente már megkongatta a vészharangot: a jövőben veszélybe kerülhet ennek a különleges nedűnek az előállítása.

Jean Van Roy, a Cantillon tulajdonosa azt nyilatkozta a Brussels Beer City blognak, hogyha mesterségesen hűtené le a cefrét, az megváltoztatná a sör ízét.

„Ha a jövőben minden szezonban szembekerülnék ezzel a problémával, az anyagilag nagy nehézséget jelentene, így valamit változtatnunk kellene” mondta. „Azonban ezt nem szívesen tenném… vagy még északabbra kéne költöztetni a főzdét, Dániába vagy Svédországba, még nem tudom.”
Forrás: The Guardian