0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Öt éven belül Magyarország legjobb gazdasága lesz

Öt éven belül Magyarország legjobb, tíz éven belül Európa első öt agrárüzemének egyike szeretne lenni a Mezőhegyesi Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. – jelentette be Lázár János kormánybiztos. A mintegy tízezer hektáron gazdálkodó cég két évvel ezelőtt került vissza állami tulajdonba, a korábbi menedzsmenttől 2 milliárd forintért vásárolta vissza a magyar állam.

A cég a következő években a teljes technológiáját megújítja, jelenlegi tehenészeti telepét a legmodernebb berendezésekkel felszerelve 1200 férőhelyessé bővíti.

Megújul szinte a teljes gépparkja, 1,7 milliárd forintból új gabonaszárító, feldolgozó és tárolórendszert alakítanak ki.

Öntözési beruházást indítanak, hosszú idő után ez lesz az első nagyszabású állami öntözés-fejlesztési beruházás az országban. A tízezer hektáros területből jelenleg 2,5 ezer hektár öntözhető, ezt bővítené tervei szerint a duplájára a cég. Ennek a tervezése már elkezdődött, a belügyminisztérium vízügyi igazgatóságának 550 millió forintos tervezési projektje már fut a térségben.

Lázár János úgy fogalmazott, hogy olyan gazdaságot szeretnének építeni, ami nyitott gazdaságként működne, és ahová 2022-től bármelyik gazdálkodó ellátogathatna, mintát, ötletet kaphatna saját gazdálkodásához. De a kormány szándékai szerint

nem egyszerűen egy megújuló agrárvállalkozás épül a térségben, hanem egyben egy vidékfejlesztési mintaprogram is.

A következő időszak fejlesztéseinek központi eleme egy társadalmi felelősségvállalási program, aminek részeként Mezőhegyes város lakosait is szeretnék megnyerni a beruházásnak. Így például a rászorulók tűzifa-támogatásban részesülnének a cégtől, ezzel párhozamosan saját, illetve a térség oktatási színvonalának emelése érdekében megerősítenék a szakközépiskolai, szakgimnáziumi oktatást.  Ez azért is fontos, mert ez a vidék Magyarország leszakadó térségei közé tartozik, ugyanakkor a munkaerőhiány itt is megjelent. Nagyon nehéz jól képzett agrárgépészhez, állatgondozóhoz stb. jutni. A cég hosszú távú fennmaradását is szolgálja, ha aktívan beszáll a munkaerő-utánpótlás nevelési programba.

A ménesbirtok nem csak három ménesnek a gondozója, tízezer hektár művelője, hanem egy nagyon komoly, 18. században keletkezett műemlékvédelmi állománynak is a fenntartója.

Ahhoz, hogy a kitűzött célok, programok sikerüljenek, a legkorszerűbb technológiákra van szükség, a lehető legmagasabb szintű hatékonyságra, képzett munkaerőre és ezzel párhozamosan egy jól működő, a teljesítményben érdekelt menedzsment kialakítása is.  Ezért egy nagyon hatékony premizálási rendszert indítanak el, amit először a cég dolgozóival ismertet majd a menedzsment, illetve Lázár János kormánybiztos. Az agrárvállalkozások hatékonysága könnyen mérhető a termésátlagokban, a termésminőségben vagy akár az árbevételben. Az a cél, hogy az eredményes gazdálkodást minden dolgozó a saját zsebén keresztül is érezze. Az, hogy ilyen széles a portfóliója a cégnek, vagyis hogy egyszerre foglalkozik vetőmagtermesztéssel, lótartással, tejtermeléssel, kulturális örökségvédelemmel, társadalmi felelősségvállalással, azt is jelenti, hogy gyakorlatilag minden pénznek jó előre meg van a helye. Ennek ellenére a cél az, hogy már az induló években 3-400 millió forintos nyereség keletkezzen. De Lázár János szerint ez a nyereség ezen a kitűnő adottságokkal rendelkező területen megfelelő hatékonysággal, akár év másfél milliárdra is feltornászható.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu