0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Ennek kell megfelelni a támogatáshoz

Több szempontnak, így az agrártermelés mellett a környezetvédelemnek, szociális és egyéb tényezőknek is meg kell felelnie a KAP-nak ahhoz, hogy fennmaradjon – jelentette ki Phil Hogan Budapesten.

Az agrártámogatásoknak nem csupán mezőgazdasági megfontolásokat kell figyelembe venniük, ahhoz, hogy a támogatási rendszer a jelenlegi, erős formájában fennmaradjon, a társadalom elvárásait is tükröznie kell – fejtette ki Phil Hogan hétfőn Budapesten, a Magyar Tudományos Akadámián megrendezett szakmai eseményen. Az Európai Bizottság agráriumért és vidékfejlesztésért felelős biztosa szerint éppen ezért a klímavédelmi, környezeti szempontoknak éppúgy van helyük, mint a szűken vett mezőgazdasági szempontoknak.

A Közös Agrárpolitika (KAP) jövőjéről szólva kijelentette:

egyszerűsíteni kell a támogatásokat és a különböző méretű gazdaságok közötti igazságosabb elosztást kell biztosítani – a kisebb és közepes gazdaságoknak is érdemben kell részesülniük a KAP forrásaiból.

További fontos célnak tartotta a biztos, hogy bevonják a fiatalokat az agrártermelésbe, és forrást teremtsenek a mind jobban terjedő digitalizációhoz is.

A KAP jövőjéről szólva az eseményen részt vevő agrárminiszter kijelentette: Magyarország nem tudja elfogadni, hogy az Európai Unió erősíteni kívánt céljaira a többletforrást a gazdáktól vonja el. Nagy István kifejtette: a KAP források csökkentése az élelmiszerárak emelkedésének, a választék és a minőség csökkenésének a kockázatával járhat, amely nem lehet célja az uniós tagállamoknak.

youtube://v/BMnZoTdb5dk

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu