0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Ne titkolhassák el az élelmiszerek származását

Akkor is mindig egyértelműen és világosan derüljön ki, hogy honnan származik egy-egy élelmiszer alapanyaga, ha az eltér a végtermék származásától – egyebek között erről szól egy frissen jóváhagyott uniós polgári kezdeményezés. Ha egy éven belül egymillió aláírás összejön, akkor a Bizottságnak érdemben foglalkoznia kell a felvetésekkel.

Szeptember 19-én megjelent a Bizottság (EU) 2018/1304 határozata az az „Eat ORIGINal! Unmask your food” elnevezésű javasolt polgári kezdeményezésről.

A magyar fordításban „Egyél EREDETit! Leplezd le az ételed” néven futó javasolt polgári kezdeményezés indítványozói azt szeretnék elérni, hogy az Európai Bizottság vezessen be kötelező származási nyilatkozatot minden élelmiszertermék esetében a csalások megelőzése, a közegészségügy védelme és a fogyasztók tájékoztatáshoz való jogának garantálása érdekében.

A javasolt polgári kezdeményezés célkitűzései a következőkre vonatkoznak:

1. Az EU-ban forgalomban lévő valamennyi feldolgozott és feldolgozatlan élelmiszer esetében legyen kötelező a származási ország feltüntetése, ne legyenek eltérések a bejegyzett védjegyek és földrajzi jelzések esetében.

2. A feldolgozott élelmiszerek tekintetében az elsődleges összetevők esetében legyen kötelező a származás feltüntetése, ha az eltér a végtermék származásától.

3. Javuljon a címkék következetessége, ideértve az előállítási és feldolgozási módszerekre vonatkozó harmonizált információkat annak érdekében, hogy az átláthatóság biztosítva legyen a teljes élelmiszerláncban.

Ahogy az Európai Bizottság sajtóközleményében olvasható, október 2-ától kezdődően egy évük van a szervezőknek, hogy legkevesebb egymillió támogató aláírást összegyűjtsenek legkevesebb hét uniós tagállam lakosaitól. Ha ez összejön, akkor a Bizottságnak kötelező érdemben foglalkozni a felvetésekkel, és három hónap múlva reagálni rájuk.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu