0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Földalatti gazdaságokkal szolgálnák ki a városok élelmiszerigényét a jövőben

Új és meglévő alagutak összekapcsolásával hoznának létre egy, a földalatti növénytermesztést kiszolgáló rendszert egy brit egyetem professzorai. A szakemberek szerint a koncepció nagy termésmennyiséget és elsőrangú élelmiszerbiztonsági feltételeket jelenthet, kiszolgálva ezzel a gyarapodó városi lakosság igényeit.

A közép-angliai Nottingham egyetemének oktatói egy olyan koncepciót vizsgálnak, amely a földalatti gazdálkodást tenné minden eddiginél hatékonyabbá. Módszerük célja a nagyüzemi növénytermesztés, szem előtt tartva az élelmiszerbiztonságot s a költséghatékonyságot. A speciális gazdaságokat a szakemberek egy, az intenzív növénytermesztés céljára épített földalatti alagúthálózat részévé tennék, amely lehetőséget biztosítana a növekvő városi lakosság táplálására. Mivel mindez a települések alatt kapna helyet, a közlekedési költségeket s a széndioxid-kibocsátást is csökkentené.

A kultúrnövény-termesztés alagútjait új fúrási technikákkal hoznák létre, méghozzá úgy, hogy azok kapcsolódjanak az elhagyatott, egykori szénbányákhoz és polgári légvédelmi alagutakhoz.

A projektet vezető Saffa Riffat professzor szerint a világon több millió olyan feleslegessé vált szénbánya, illetve alagút van, amelyek az új alagutakkal kiegészítve hasznosíthatóak lennének az effajta növénytermesztés számára.

„Az Egyesült Királyságban nagyjából 1500 ilyen bánya van, ugyanakkor Kínában például 12 ezer” – mondta el az egyetemen a szakember, aki egy kínai kollégájával együtt dolgozik össze a két országra összpontosító, három évig tartó projektben.

A kutatók szavai szerint a földalatti gazdaságokban történő növénytermesztés alapjait a hidrokultúrás rendszer – tápfolyadékot használnak ez esetben –, illetve fotoszintézist lehetővé tevő LED-ek alkalmazása jelentik. Mint mondják, e módszer nagy előnye, hogy a termesztésre nincsenek hatással az éghajlati és szezonális korlátok, így az egyes növények gyakorlatilag bármikor előállíthatók. A földalatti gazdaságokról érdemes még tudni, hogy a fotoszintézishez szükséges szén-dioxid befogására, illetve kibocsájtására használatos rendszereket használnak – e terek rendkívül alkalmasak a szén tárolására.

„A technológiát nem befolyásolják az évszakok, ellenáll a természeti katasztrófáknak, a szélsőséges időjárási körülményeknek, a kártevőknek és betegségeknek, valamint az ember okozta baleseteknek, illetve az ipari szennyezésnek is” – foglalta össze Saffa Riffat professzor.
Forrás: www.agriland.co.uk