0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Ploggingolók tisztították meg a Duna-partot

Lelkes civilek csoportja hirdette meg a Tisztítsuk meg a Duna-partot! elnevezésű szemétszedő akciót, amelynek keretében Esztergomban az Erzsébet parktól a Szentgyörgymezői városrészig gyűjtötték a folyóparton fellelhető hulladékot.

A kezdeményezés ötlete mindössze néhány napja fogalmazódott meg a szervezőkben és igen szorosan kapcsolódik a Duna alacsony vízállásához – írja a kemma.hu.

Amikor a folyó néhány hete negatív rekordot döntött, emberek sokasága járta a végeláthatatlan zátonyokat és közülük néhányan a folyóparton dobták el a sörösdobozaikat és a borosüvegeiket.

Ez a szomorú jelenség sarkallta a szervezőket arra, hogy közösségi akciójuk révén megtisztítsák a környezetet.

Az egyik szervezőtől, Rendes Nikitől a lap megtudta, hogy kedvcsinálóként és a plogging elnevezésű, magyarul csak szemétszedő kocogásnak nevezett tevékenység népszerűsítéseként rendezték meg a programot. Felhívásukra a sportág iránt érdeklődők, kutyatulajdonosok és kisgyermekes családok ragadtak kesztyűt, akik lépésről lépésre haladva kutattak a szemét után. Programjukat az önkormányzat zsákokkal támogatta, emellett a hulladék elszállítását is megszervezték.

Ugyan október vége óta majdnem másfél métert emelkedett a Duna vízszintje – ezáltal magával vitte a hulladék jó részét – de az önkéntesek még most is szép számmal találtak a természetbe nem illő tárgyakat.

A sörösdobozok és műanyag flakonok mellett olykor igazi különlegességre is bukkantak, ugyanis fél pár papucs és telefonhátlap is előkerült.

Az év elején robbant be a köztudatba a plogging, amely két évvel ezelőtt Svédországból indult világhódító útjára. A magyarul csak szemétszedő kocogásként aposztrofált új fitnesztrend lényege, hogy amikor futni indulunk, akkor a magunkkal vitt szemeteszsákokat megtöltjük a mások által eldobált hulladékkal.

Forrás: kemma.hu