0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Forradalom az üvegházakban. Nézze meg a paprikaszüretelő robotot!

A mezőgazdasági automatizálás fő célja, hogy átvegye a munkaigényes és ismétlődő feladatokat az üvegházakban. Itt lép be a SWEEPER (Sweet Pepper Harvesting Robot), egy az EU által finanszírozott projekt, amelynek célja egy olyan robot fejlesztése, mely elvégzi az paprika betakarítását, így csökkentve a gazdálkodók költségeit.

A projektben résztvevő szakértői csoport a közelmúltban egy élő technológiai bemutatót tartott egy holland üvegházban. A robot egy autonóm mobil platformból áll, robotizált gyümölcsszedő karokkal felszerelve.

A paprika gyűjtő robot automatizálja az üvegházakban végzendő munkát.

youtube://v/DUgjFaYyecE

 

A projekt honlapján olvashatjuk, hogy a paprika szedő robotot arra tervezték, hogy olyan egyszárú növényekről az érett termést, amely a levelek által kis mértékben van takarva, leszedje.

A teszt eredmények azt mutatják, hogy a robot össze tudja gyűjteni az érett paprikákat, egész pontosan egy darabot 15 másodperc alatt „szed le”.

A tervezés alapja az EU által kezdeményezett CROPS projekt: intelligens érzékelés és manipuláció a fenntartható termelésre és értékes növények betakarítására.  A robot operációs rendszerén alapuló CROPS szoftver modulokat a projekt részeként tartják karban és bővítik. Kifejtették, hogy a paprika betakarító kombájnok technológiáját is javította a  CROPS projekt az érzékelők és a fejlett algoritmusok bevezetésével, így javult a terméskeresés hatékonysága és érettségük felismerése.

Logisztika a betakarítás után

A csapat azt is tervezi, hogy egy szállítószalagot és gyümölcs hordó kocsit helyez a rendszerbe, és automatizálja a gyümölcs és zöldség csomagolást a betakarítás után. A projekt fő célja az üvegházi  betakarításra szánt robotok első generációjának elindítása.

A kutatók megoldást javasoltak néhány, az üvegházi kertészetben adódó problémára, úgy mint a munkaerő költség, a rendelkezésre állás, élelmiszer biztonság és minőség.

 A projektpartnerek elvárják, hogy a robot néhány éven belül elérhető legyen a piacon. Azt is jósolják, hogy a technológiát a jövőben más növények betakarítására is felhasználják. A SWEEPER csapata megjegyzi, hogy további kutatásra van szükség ahhoz, hogy a robot még hatékonyabban működjön, és magasabb betakarítási hatékonysági indexet érhessen el.

Forrás: agronews.com.pl