0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Új tehén értékelési mutatót dolgoztak ki a francia charolais tenyésztők

Ez évtől új, komplex mutató segíti a francia charolais tenyésztőket, hogy a tenyészetükben termelő teheneket gazdasági hasznosságuk és életteljesítményük alapján gyorsan és egyszerűen tudják rangsorolni.

Az Ecow-nak elnevezett mutatót a Francia Charolais Tenyésztők Egyesülete a Francia Holstein-fríz Tenyésztők Egyesületével közösen dolgozta ki. Minden tehénnél borjazásonként számítanak egy Ecow indexet, majd ezekből az értékekből az állat teljes életciklusára vonatkozó összesített mutatót is meghatároznak.

A mutató kiszámításához olyan adatokat vesznek figyelembe, mint az első elléskori életkor, a két ellés közti idő, a termékenység, a küllemi bírálati eredmények, az ellés lefolyása és a tehén vágás előtti hizlalási eredménye. Ezeken kívül a borjak alábbi eredményeit is beszámítják még: elhullás választásig, választási súly, küllemi bírálati eredmények és a tenyészérték.

A mutató egyetlen számban összesíti a tehén gazdasági értékét.

Általában a kiemelkedően jó vagy a nagyon rossz tenyészértékkel rendelkező egyedekre szoktak a tenyésztők jobban odafigyelni,

főleg nagyobb állományokban, ugyanakkor kevesebb figyelem összpontosul azokra a tehenekre, amelyekkel soha nincs gond, mert időben termékenyülnek, nincs nehézellésük és jó borjúnevelők. Az Ecow segítségével ezek a gazdaságos tehenek könnyen kiszűrhetők, amelyek tenyészértéke nem kimagasló, esetleg még el is marad az átlagtól, de jelentős gazdasági hasznot hoznak a gazdájuknak, ezért érdemes rájuk odafigyelni és megőrizni ezeket a vonalakat.

A mutató különösen hasznos a több száz állatból álló tenyészetek kézben tartására és a szelekció hatékonyabbá tételére. Az Ecow indexet a többi tenyészértékkel együtt célszerű használni, azokat nem tudja helyettesíteni. Ez egy kiegészítő információ a gazdáknak, aminek értékeléséhez a tenyésztőegyesület szakmai segítséget nyújt.

Az új mutatót a franciák 2019-től az egyesületi tagok teheneire ingyenesen kiszámolják és a tenyésztő kérésére ki is értékelik.

 

Forrás: allattenyesztok.hu