0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Almavédelem poszméhekkel?

A növényvédelemben mind nagyobb gond lehet a tűzelhalás elleni védekezés, mert a melegedő időjárás miatt másodvirágzásra lehet számítani az almánál, amikor nagyobb a fertőzés veszélye, mint tavasszal. Belga kutatók kísérleteztek azzal, hogy poszméhekkel juttassanak antagonista élesztőgombát az alma és körte virágaira, amivel meg lehet előzni a tűzelhalás fertőzését.

Belgiumban általános gyakorlat a foszetil-alumínium és a laminarin (ezek a növény ellenálló képességét fokozzák), valamint réz permetezés az Erwinia amylovora baktérium ellen. Használják az Aureobasidim pullulans élesztőgombát (Blossom Protect) is, de azt legalább 2-3 alkalommal kell kijuttatni virágzás közben, hogy minden nyíló virágon megtelepedjen a gomba és kiszorítsa a kórokozót.

A poszméhes kijuttatás előnye az lenne, hogy miközben virágport és nektárt gyűjtenek a virágokról, a testükön hurcolt hasznos mikrobákat pontosan a porzókra és bibére juttatnák, ahol a kórokozó is bejut a növénybe.

Ráadásul a poszméhek hidegben, szeles időben és jégháló alatt is röpülnek, a háziméhektől eltérően.

A kísérletekben először fölmérték belgiumi alma, és körteültetvényben a virágokon jelenlevő mikrobákat: kiderült, hogy körtén sokkal többféle él belőlük, mint almán. Ez azért érdekes, mert az eddig azonosított antagonista baktériumok és gombák alapvetően nem a virágokon élnek, sokkal hatékonyabb lenne onnan származó mikrobát bevetni az Erwinia ellen. Kipróbálták a Aureobasidium pullulans mellett a Bacillus subtilis, a Pantoea agglomerans, valamint egy új Paenibacillus sp. törzset is.

Az első eredmények alapján megállapították, hogy a baktériumokat jobban képesek szállítani a poszméhek, mint az élesztőgombát, de nem elég gyakori, hatékony viráglátogatók ahhoz, hogy megvédjék az ültetvényt a fertőzéstől. 

Üvegházban először a kiválasztott mikrobával kezelték a Conference körtefajta virágait, majd 24 óra elteltével mesterségesen fertőzték a kórokozóval. Mindegyik mikroba megtelepedett a bibén, legnagyobb számban a Pantoea agglomerans, és a kolonizáció nagyságrendjének különbségétől függetlenül mindegyik kiszorította a kórokozót. A legjobb eredményt a por formájában kijuttatott Aureobasidium pullulans adta, a következő a Bacillus subtilis, majd a citromsavas oldatként adagolt élesztőgomba, végül a Pantoea agglomerans következett, de a kezeletlen kontrollhoz képest minden eredmény megbízható volt.

 

Forrás: kp.eufrin.eu/magyarmezogazdasag.hu