0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Drónok segítik a megporzást

Tavaly a méhek munkáját egy drón is segítette az USA New York államában a 150 hektáros Beak and Skiff almáskertben. Peter Fleckenstein, a cég friss gyümölcs értékesítéssel foglalkozó ügyvezetője talált rá arra a start-up cégre a közeli Syracuse-ban, amelyik mandulában kísérletezett drónos megporzással.

A méheknek azért van szükségük az apró repülő szerkezetek segítségére, mert New York államban az almavirágzáskor gyakran változékony az időjárás. Májusban előfordul, hogy egy hétig 24-27 °C meleg van, aztán hirtelen 4 °C-ra csökken a hőmérséklet és esni kezd az eső. Olyankor a megporzás nem megfelelő.

Amikor az ügyvezető meghallotta, hogy a Dropcopter cég kísérletezni kezdett mandulában, azonnal fölmerült benne a gondolat, hogy nekik is érdemes lenne kipróbálni a módszert. A drónos megporzásra akkor van szükség, amikor a méhek valamilyen oknál fogva nem repülnek. A Kaliforniában alapított Dropcopter cég 2015-ben kezdett foglalkozni a mandulaültetvények drónos megporzásával a természetes eljárás kiegészítőjeként. Tavaly a mandula mellett cseresznyében is kísérletezni kezdtek egy 150 hektáros ültetvényben.

A cég szabadalmazott eszköze meghatározott mennyiségű pollent szór ki közvetlenül a fák koronájába.

Egy drón óránként 20 hektárt képes lefedni és éjszaka is dolgozhat, amikor a méhek nem repülnek, bár a virágok nyitva vannak. Előre programozott térkép alapján repül a drón az ültetvény fölött olyan sebességgel, amit optimálisnak tartanak a pollen kiszórásához az időjárás függvényében. Az eddigi eredmények szerint, az időjárástól és a kultúrától függően 25-60 százalékkal javult a megtermékenyülés mandulában és cseresznyében.

Almában nem cél, hogy minden virág megtermékenyüljön, mert félő, hogy akkor a ritkítási költségek lesznek rendkívül magasak.

A Beak and Skiff cégnél cideralma termesztés az egyik fő terület, saját feldolgozójukban pedig az 1911 márkájú cidert készítik. Az ital a cég alapításának évéről kapta a nevét. Frisspiacra Gala, Honeycrisp és Fuji fajtákat termesztenek, de megtalálható még ültetvényeikben az Empire, a McIntosh és a Cortland is, amelyeket az alapítás óta termesztenek. Az új telepítések már körülbelül 1 x 4 méter térállásúak. Ezekben az almásokban 2018-ban próbálták ki a drónt, de nem lehetett megállapítani, mennyit adott hozzá a méhek munkájához, mert ragyogó volt az idő, a megporzás tökéletes lett.

Éppen ezért jövőre egy elkülönített, takart ültetvényrészben következik az újabb próba, mert Peter Fleckenstein szerint minden új módszer figyelmet érdemel, ami javíthatja vagy hatékonyabbá teheti a termesztést.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/Good Fruit Grower