0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

A szaharai szél kiszárítja a kakaóültetvényeket

A harmattan, a forró, száraz, nyugat-afrikai passzátszél idén jelentős szárazsággal és minimális csapadékkal érkezett a világ legnagyobb kakatermelő országába, Elefántcsontpartba. Ha a következő héten is folytatódik az aszály, az veszélyeztetheti az idei termést.

Az elmúlt héten olyan száraz időjárás érkezett Elefántcsontpart legnagyobb kakaültetvényei felé, mely akár az idei termést is veszélyeztetheti. 

Elefántcsontpart a világ egyik legnagyobb kakaóexportőre. A nyugat-afrikai passzátszélt – melyet harmattan-nak neveznek – november és február között nehezíti meg a helyi gazdák életét. Mivel a Sahara felől fúj, fullasztóan sok port szállít magával, kiszárítja a levegőt és talajt egyaránt, miközben forró nappalokat és fagyos éjszakákat okoz.

A Reuters-nek nyilatkozó farmerek úgy látják, hogy kakaófák megszenvedik, ha tovább csökken a talaj nedvességtartalma, mely jelentősen kisebb kakaóbab termést fog eredményezni.

A múlt héten még számos virág borította a fákat, de a leveleken már jól látható a kiszáradó talaj hatása – mely nedvességtartalma az elmúlt években elég volt ahhoz, hogy a növények átvészeljék a száraz évszakot. Érthető, hogy a helyi farmerek minden bárányfelhő láttán esőben reménykednek.

A Reuters elemzése szerint az elmúlt héten 0,7 milliméter eső esett az ország dél-nyugati régióiban, mintegy 3 milliméterrel kevesebb, mint az elmúlt öt évben átlagosan.

Az aszály egyelőre nem tett komoly károkat, de ha romlik a helyzet – ahogy Elefántcsontpart dél-keleti részén, ahol egyáltalán nem esett a múlt héten – és a következő egy hétben nem érkezik csapadék, komoly veszteséggel kell számolniuk.

Forrás: esmmagazine.com