0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Az év magyar vállalata az AXIÁL Kft.

Október 11-én rendezték meg a Figyelő Top200 gálát a budapesti Várkert Bazárban. Az év egyik legjelentősebb hazai, üzleti eseményén nyolc kategóriában osztottak ki díjakat, köztük „Az év magyar vállalata” elismerést is, amit az AXIÁL Kft. tulajdonos-ügyvezetője vehetett át.

Olyan vállalatok jelentek meg a Figyelő Top200 gálán, amelyek amellett, hogy jelentős szerepet töltenek be a hazai munkaerőpiacon, nagyságrendileg a hazai GDP felét termelik meg. Ezek a cégek számos szempont szerint értékelhetők, így például a beruházások száma vagy épp az árbevétel és nyereségesség változása alapján. Ezt az értékelést egy gazdasági szakemberekből álló zsűri végezte el, az ő döntésük alapján „Az év magyar vállalata” díjat idén az AXIÁL Kft. kapta.

Az AXIÁL, az 1991-ben, közvetlenül a rendszerváltás után létrejött családi vállalkozás, megalakulása óta jelentős sikereket ért el. Kezdetben alkatrészek forgalmazásával foglalkozott, majd folyamatosan szélesítette kínálatát új és használt mezőgazdasági-, építőipari-, anyagmozgató gépekkel, speciálisan az ügyfelek igényeire szabott szerviz- és műszaki háttérszolgáltatásokkal. Kínálatában számos megbízható, magas minőséget képviselő világmárka megtalálható: többek között például a CLAAS, a Fendt, a Horsch, a Manitou. Néhány évvel ezelőtt saját alkatrészmárkát is bevezetett a piacra ISTER néven.

A vállalat ma már cégcsoportként működik, 2001-ben alakult a gépbérletre és bérmunka szolgáltatásokra szakosodott MANAX Kft., 2007-ben pedig a csoportbon belül különálló szervezetté vált az Axiál Financial Services Kft. Utóbbi az üzletfeleket hitelek, lízingek, biztosítások közvetítésével és támogatások előfinanszírozásával segíti.

Az AXIÁL Cégcsoportnak külföldi érdekeltségei vannak a szomszédos országokban, leányvállalata a szlovák HRIADEL’ és a román MUNAX is.

A bajai székhellyel működő társaság jelenleg az egyik legdinamikusabban növekvő magyar vállalat, az országban 19 AXIÁL-pontot üzemeltet, ezeken a helyeken valamennyi terméke és szolgáltatása elérhető.

Csak 2011 és 2017 között 5,3 milliárd forintot fordított telephelyfejlesztésre, a beruházások eredményeként fedett szervizműhely-kapacitása a szervizt kiszolgáló helyiségekkel együtt 2017 végére elérte a 15 ezer négyzetmétert.

A cégnél a jövő szakembereinek a kinevelésére is nagy figyelmet fordítanak. A tavalyi évben például 65 mezőgépész és technikus tanuló, illetve 7 fő mezőgazdasági gépészmérnök szakra járó egyetemi hallgató szerzett gyakorlatot a vállalatnál.

Forgalmuk 2017-ben elérte a nettó 75,5 milliárd forintot: ennek 30 százalékát az Alkatrész-, 28 százalékát a Gép-, 22 százalékát a CLAAS-, 8 százalékát a Használtgép-, 7 százalékát a Szerviz, 5 százalékát pedig az Építő- és Anyagmozgatógép-üzletág tette ki.

„Az év magyar vállalata” díjat a gála keretében Harsányi Zsolt, a vállalat tulajdonos-ügyvezetője vette át Bártfai-Mager Andreától, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli minisztertől a hazai gazdasági és politikai elit jelenlétében. Mint Harsányi Zsolttól megtudtuk, az elismerést másodszor kapta meg a cég, először 2006-ban.

Az eltelt 12 évben nagy utat tett meg a vállalkozás, sok tekintetben fejlődött, mind telephelyeinek, munkavállalóinak számát, mind szervezetét, folyamatait tekintve.
Forrás: Axiál Sajtóközlemény