A burgonya zsugorodása csak egy változás a sok közül, melyet a Leedsi Egyetem Climate Coalition nevű hálózata listába szedett. Azt is megvizsgálták, hogyan hat a növekvő hőmérséklet és vele összefüggésben jelentkező extrém időjárás a növénytermesztésre, és hogyan lesz egyre nehezebb a szigetországban termesztett élelmiszert találni.
A tavalyi hőhullám elején a meteorológiai iroda árfogó vizsgálatot indított, ami megállapította, hogy az extrém időjárás 30 százalékos valószínűséggel a klímaváltozás eredményeképp jött létre.
A szokatlan időjárási anomáliák képzeletbeli mérlegének másik serpenyőjén pedig ott van a brit gazdák több mint fele, akiknek az elmúlt 10 év folyamán valamilyen szélsőséges árvízi- vagy viharkárok okoztak problémát. A klímaváltozás befolyással bír a nagy időjárási rendszerekre, aminek következtében a téli csapadék intenzitása, illetve a nagyobb felhőszakadások kialakulásának esélye is megnőtt.
Amiatt is aggódnak a britek, hogy az enyhébb telek és forróbb nyarak miatt jobb eséllyel jelennek meg új kártevők és betegségek a szigetországban.
– mondta Lee Abbey, Nemzeti Gazda Unió (National Farmers Union, NFU) kertészeti ágazatának vezetője.
Egy staffordshire-i gazda, Richard Thompson az elmúlt év gyenge burgonyatermésének eredményeképpen csökkenti a növény vetésterületét a földjein. Mint mondta, nem engedheti meg magának, hogy további kockázatot vállaljon a krumpli miatt.
Az előrejelzések szerint a burgonyatermelésre leginkább alkalmas területek akár harmadukra is csökkenhetnek az évszázad közepére.
A WWF klímaváltozásért felelős koalíciójának vezetője, Gareth Redmond-King szerint ha tovább akarják élvezni a hasáb-, tört- és héjában sült burgonyájukat a britek, akkor azonnal lépéseket kell tenniük a klímaváltozás megfékezésére. Amennyiben nem járnak sikerrel, az nemcsak a termesztőket, de a fogyasztókat is negatívan fogja érinteni.
A gazdák egyre inkább aggódnak a klímaváltozás hatásai miatt,
A kormány ígérete szerint jutalomban részesülnek azok a farmerek, akik csökkentik a kibocsátásukat, és védik a környezetet az új mezőgazdasági séma szerint.
„A magas minőségű, helyben termesztett gyümölcsök és zöldségek kulcsfontosságúak a brit táplálkozásban.” – mondta a környezetvédelmi miniszter, Michael Gove.
„Ennek ellenére, ahogy a tavalyi év szárazságánál is láttuk, ez a tápanyagdús élelmiszer és a keményen dolgozó gazdák megélhetése is súlyos veszélyben forog köszönhetően a gyakoribb extrém időjárási tényezőknek, illetve a klímaváltozás hatására elszaporodott kártevőknek és betegségeknek.”
Ugyan az Egyesült Királyság elismerésre méltó módon kétötödével csökkentette az üvegházgázok kibocsátását 1990 óta, most nem áll túl jól a jövőbeli kitűzött célok elérése terén, mivel egyes szektorok, például a közlekedés továbbra is elmaradott.