0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Uniós gyorssegély az Angliába exportáló ágazatoknak

Egyre valószínűbb a megegyezés nélküli, azaz a „no-deal” Brexit. Az ír gazdák már most aggódnak, mi lesz, ha elveszítik egyetlen közvetlen szomszédjuk szabad piacát. Az Unió kész anyagi támogatást nyújtani a veszélybe kerülő ágazatoknak.

Sunday Times ír kiadásában megjelent cikk tanulsága szerint az Unió kész segíteni az ír gazdákat „no-deal” Brexit esetén. Az ír szarvasmarha ágazat és tejipar legfontosabb célországa Anglia, így

Írország várhatóan nem csak egyetlen közvetlen szomszédját, hanem legjelentősebb szabad piacát is el fogja veszíteni a britek kilépése után.

Michael Creed ír agrárminiszter a múlt hónapban azt nyilatkozta, hogy a gazdáknak több száz millió euróra lenne szüksége, hogy ellensúlyozzák az árak elszabadulását a húsmarha ágazatban és a tejipar.

A támogatási rendszer végleges formájáról Phil Hogan, a mezőgazdaságért és a vidékfejlesztésért felelős uniós biztos és Creed már részletesen tárgyalt.

Az intézkedések hasonlóak lesznek ahhoz, amit az Unió akkor alkalmazott, amikor Oroszország számos uniós mezőgazdasági terméket kitiltott a piacairól.

Mivel a belga és a holland virágtermesztők, illetve a dán tejipar és sertéstartók is jelentős mértékben exportálnak Angliába, így ők is az ír példához hasonló támogatásban részesülhetnek.

Pénzt bárhonnan

Az ír miniszterelnök, Leo Varadkar azt nyilatkozta, felhívta Európai Bizottság figyelmét, hogy Dublin minden lehetséges eszközt meg fog ragadni annak érdekében, hogy segítség az ír cégeket, farmereket, legyen szó legyen szó EU-s forrásokról vagy hazai gyorssegélyekről.

Írország nagyon szoros kapcsolatokat ápol az Egyesült Királysággal, mivel minden ágazata, de különösen az agrárélelmiszer szektor, az exportra, sőt elsősorban a brit exportra épít, ezért

a „no-deal” Brexit után Írországé lesz a legsebezhetőbb gazdaság az Unión belül.

Forrás: esmmagazine.com