0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Támogatás a szőlőkabóca elleni védekezéshez

Támogatási kérelem nyújtható be március 1-jétől a szőlőültetvényeken megvalósuló amerikai szőlőkabóca elleni megelőző védekezéshez. A Magyar Államkincstárhoz 2019. március 1-31. között lehet benyújtani a szőlőültetvények növényegészségügyi megelőző védekezésére, amely az amerikai szőlőkabóca által terjesztett szőlő aranyszínű sárgaságot okozó fitplazma, terjedését hivatott megelőzni.

A támogatás a védekezési időszakban a szőlőültetvényen kijuttatott növényvédő szer vételárához vagy a gépi bérmunka-szolgáltatás formájában elvégzett növényvédelmi költségekhez nyújt 75 százalékos vissza nem térítendő támogatást.

A támogatás mértéke hektáronként legfeljebb 12 000 forint azzal, hogy a támogatás szőlőtermelőnként nem haladhatja meg a 240 000 forintot.

A korlátozás alól kivételt jelent a NÉBIH által prebázis, bázis vagy certifikált kategóriájúként elismert és nyilvántartásba vett nemes és alany szaporító-alapanyag, valamint a szőlőoltvány-iskolában nevelt, szőlőültetvény létesítésére alkalmas ültetési anyag előállítására szolgáló szőlőültetvény, továbbá a körülhatárolt területen, azaz a fitoplazma fertőzés miatt fertőzöttnek, valamint biztonsági övezetnek minősített és kijelölt termőföldterületen elvégzett növény-egészségügyi felszámolás.

A szőlőültetvényeken megvalósuló növényegészségügyi védekezés támogatásáról szóló 9/2016. (II. 15.) FM rendelet alapján a támogatás jogosultja a szőlőtermelő vagy a támogatás igénylésére felhatalmazott termelői szerveződés, amelynek a szőlőtermelő tagja. A támogatásra jogosult a tárgyévben kizárólag egy támogatási kérelmet nyújthat be.

A támogatási kérelmet a Kincstár által rendszeresített N0751 (szőlőtermelő) és N0752 (támogatás igénylésére felhatalmazott termelői szerveződés) jelű nyomtatvány kiöltésével lehet benyújtani kizárólag postai úton a Kincstár Piaci és Nemzeti Támogatások Főosztálya részére. A 2019. március 1. előtt vagy a 2019. március 31-ét követően benyújtott (postára adott) támogatási kérelmet a Kincstár visszautasítja.

Az elfogadott támogatási kérelem alapján végrehajtott növényegészségügyi védekezés iránti kifizetési kérelemről a Kincstár külön közleményt ad ki. A kifizetési kérelem legkésőbb augusztus 15-ig nyújtható be a Kincstár által erre a célra közzétett nyomtatványon.

A támogatási kérelem benyújtására vonatkozó 4/2019 (II.1.) MÁK-közlemény és a kérelem benyújtásához szükséges dokumentumok itt találhatóak meg.

 

Forrás: Magyar Államkincstár