0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Frissítették a génmódosított petúniák jegyzékét

Két évvel ezelőtt botrányt keltett szakmai körökben, amikor génmódosított narancsszínű petúnia tűnt fel számos uniós tagállamban. Az elmúlt két év a petúniaállomány GMO-fajtáktól való megtisztításáról szólt, a Nébih honlapján most elolvasható a GM-petúniák egyesített és frissített európai jegyzéke.

2017-ben és 2018-ban Európa-szerte lezajlott a petúniaállomány genetikai eljárással módosított (GMO) fajtáktól való megtisztítása. A petúnia-szaporítóanyagok átvizsgálását követően az Európai Unió illetékes szabályozóbizottsága összeállította és tájékoztató jelleggel közreadta a GM-petúniafajták kereskedelmi neveinek friss, egyesített európai jegyzékét; a listát a petúnia szaporítóanyag behozatalában és termesztésében érdekelt piaci szereplők tájékoztatása érdekében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal is nyilvánosságra hozta a honlapján.

Amint arra itt is többször visszatértünk, 2017 tavaszán az Európai Unió több tagállamában engedély nélküli, génmódosított petúnia-szaporítóanyagokat hoztak forgalomba.

Az Európai Unió 2001/18/EC irányelv alatti intézkedéseket Szabályozó Bizottsága a piacon lévő petúnia-szaporítóanyagok átvizsgálására és intézkedésre kérte a tagállamok hatóságait.

2017 és 2018 a petúniaállomány megtisztításáról szólt. A nemesítők és szaporítóanyag-forgalmazók – tájékoztatásuk szerint – ellenőrizték állományukat és megtisztították azokat a GMO-s fajtáktól.

A most közreadott fajtanév-jegyzék a tagállamok kommunikációja, mintavételei és laboratóriumi vizsgálatai alapján állt össze, s csak tájékoztató jellegű, ezért a Nébih és a szabályozóbizottság a jegyzékben feltüntetett fajták tekintetében semmilyen felelősséget nem vállal.

A szabályozóbizottság további mintavételeket javasolt a tagállamoknak a géntechnológiával módosított szervezettel szennyezett dísznövény-szaporítóanyagok forgalmazásának felderítése érdekében, amelyet a Nébih a növénytermesztési hatáskörben eljáró járási hivatalok közreműködésével végrehajt.

Géntechnológiával módosított szervezettel szennyezett dísznövény szaporítóanyagnak az a dísznövény-szaporítóanyag számít, amely az Európai Unióban engedéllyel nem rendelkező, vagy az Európai Unióban termesztési célú felhasználásra ki nem terjedő engedéllyel rendelkező, vagy az Európai Unióban termesztési célú engedéllyel rendelkező, de védzáradéki eljárás alatt álló géntechnológiai módosítás által megváltozott génállományú természetes szervezetet tartalmaz, illetve ilyen természetes szervezetből áll.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/NÉBIH