0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Nő a bioszőlők területe

A világ biotermékpiacát 2016-ban 84,7 milliárd euró értékűre becsülték, ennek 40%-át az Európai Unió teszi ki kb. 34 milliárd euróval. Igen dinamikusan fejlődő piacról van szó, hiszen tíz év alatt megháromszorozódott a világon a biotermékek iránti kereslet.

A világ biotermék-fogyasztásának 90%-a az észak-amerikai kontinensen és Európában realizálódik, ahol egyértelműen az USA áll az élen 46%-os piaci részesedéssel, majd Németország (11%) és Franciaország (8%) következik. A felmérések szerint Kína a világ negyedik legnagyobb biotermék-fogyasztója (7% részesedéssel), majd Kanada következik 4%-kal, Olaszország, Nagy-Britannia és Svájc 3-3%-kal, illetve Svédország és Japán 2-2%-kal.

A világon közel 57,8 millió hektárra tehető a biológiai termesztésbe vont mezőgazdasági területek felülete. Ez mintegy 1,2%-a a világ összes mezőgazdasági területének.

Az EU-ban ennél magasabb arányt képviselnek a biotermesztéssel érintett területek: 2017-ben elérték a 28 tagország mezőgazdasági művelés alatt álló területeinek 6,2%-át és ezzel közel 12 millió hektárra terjednek ki.

A világon több mint 2,4 millió, az EU-ban pedig közel 300 ezer mezőgazdasági vállalkozás foglalkozik biotermeléssel a legutóbbi, 2016-ban végzett felmérések alapján.

A világ bioszőlő-termesztésében Európa – 87%-os részesedéssel – élen jár a maga 328 492 hektárnyi területével, amely az EU teljes szőlőtermő-felületének 9%-át teszi ki. Azon belül is a nagy bortermelő országokban találjuk a legjelentősebb bio-szőlőültetvényeket. Az EU bio-szőlőültetvényeinek 90%-a három tagországra, Spanyol-, Olasz- és Franciaországra koncentrálódik. Eltérő mértékben, de évről évre jelentősen nő ezekben az országokban a biotermesztésre átállt területek nagysága.

Magyarországon 2016-ban 1 637 hektár bio-szőlőültetvényt tartottak nyilván, amely 2,5%-a teljes szőlőterületnek. Nálunk is növekvő tendencia figyelhető meg a biotermesztésre átállt szőlőterületek tekintetében:

egy év leforgása alatt 25%-kal nőtt az ökológiai gazdálkodásba vont ültetvények felülete (2015-ben még 1 325 ha volt), amihez nagyban hozzájárult az ökológiai termesztést elősegítő vidékfejlesztési támogatás.

A legdinamikusabban Spanyolországban és Olaszországban nő a bio-szőlőterületek nagysága. 2018-ban Spanyolországban 120 ezer, Olaszországban 100 ezer, Franciaországban pedig 80 ezer hektár bio-szőlőültetvényt tartottak nyilván.

Ezekben az országokban gyakorlatilag a teljes termésmennyiségből bort készítenek.

A világ többi szőlőtermelő országa közül az USA-ban inkább stabilizálódott a helyzet, Kínában, Chilében és Argentínában pedig csak kismértékben nőttek a biotermesztésbe vont szőlő felületek. Ugyanakkor meg kell állapítani azt is, hogy ezekben az országokban igen alacsony a biotermelésbe vont szőlőterületek aránya (1,5-2%). Új-Zélandon a szőlőterület 5,4%-a, mintegy 2 000 hektár érintett biotermeléssel.

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu