0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Innovatív öntözéstechnológiai megoldásokat fejlesztenek

Magyarországon eddig még ismeretlen technológiáról, köztük egy speciális, földalatti öntözési rendszerről is képet kaphattak a PREGA látogatói a rendezvény kiállítói terében. Az innováció mögött álló cég képviselőjével beszélgettünk.

Az idei Precíziós Gazdálkodási és Agrárinformatikai Kiállítás az innovatív technológiák iránt érdeklődő gazdálkodókat mintegy 100 előadással és 40 kiállítóval várta. Utóbbiak között sétálva számos érdekességbe futhattak bele a látogatók, s kaphattak pontos képet azokról a cégeket képviselő szakemberek jóvoltából. Sziklai Gábor, a Netafim magyarországi menedzsere például egy sok helyütt már elterjedt, hazánkban azonban még gyerekcipőben járó, földalatti öntözéses technológiáról adott pontos képet az érdeklődőknek.

„Csepegtető csöveket süllyesztünk a föld alá körülbelül 30-35 cm mélyen, amelyekkel közvetlenül a növény gyökérzónájában tudunk öntözni és tápanyagot bejuttatni”

– magyarázta a szakember. Szavai szerint e technológiát a tengerentúlon már legalább 20 éve használják, s egyre több környező országban – Romániában és Szerbiában például – is alkalmazzák. Mint mondta, Magyarországon egy 20 és egy 35 hektáros területen végeznek kísérleteket jelenleg a módszerrel; a táblák alatt végigfut a teljes földalatti rendszer. Sziklai Gábor elmondta lapunknak, az izraeli székhelyű cég a világ több mint 110 országában van jelen mintegy 5500 alkalmazottal,

bevételeik nagy részét pedig innovációra fordítják. Nem volt ez másképp már a 60-as években sem, ugyanis ekkor – egészen pontosan ’65-ben – fejlesztették ki a mára már sokak által ismert és használt csepegtető öntözési technológiát.

A cég legújabb termékei kapcsán Sziklai Gábor a NetBeat vezérlőrendszer-családot emelte ki, amely elmondása szerint a szelepvezérlésnek mindenféle kommunikációs formáját tartalmazza. „A rendszer a szondák által begyűjtött adatokat egy felhő alapú adatbázisba továbbítja, amely a növény paraméterei alapján ad öntözéstechnikai tanácsokat a gazdának, illetve felügyeli az egész rendszert” – tette hozzá beszélgetésünk végén a cég képviselője.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság