0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Brexit: már a karácsonyi szerződések is késnek

Előfordulhat, hogy hiába keresik a hagyományos karácsonyi élelmiszertermékeket a brit édességek és csemegék rajongói az idei ünnepek alkalmával. Arról már sokat beszéltek, hogy a jelentős élelmiszerbehozatalra szoruló brit szigeteken korábban nem látott áruhiány és drágulás következhet be a Brexit miatt, de a jelek szerint a jellegzetesen brit termékek kivitele is komoly akadályok elé néz.

A tradicionális brit karácsonyi termékek rajongói csalódhatnak idén év vége felé, ugyanis a Brexit okozta bizonytalanság miatt félő, hogy az olyan hagyományos kedvencek, mint a Cadbury csokoládé vagy az angol húsospite nem lesznek elérhetőek a nemzetközi piacokon – figyelmeztet a France24 francia hírportál.

A megrendelések, az üzleti megállapodások a karácsonyt illetően hagyományosan korán, jóval az ünnepek előtt megköttetnek. Idén azonban

a Brexit miatt a nemzetközi vevők, igyekeznek kitolni a szerződések megkötését, amennyire csak lehet

– jelentette ki a portálnak Sandra Sullivan. Az Egyesült Királyság Élelmiszer- és Italexportőr Szövetségének igazgatója az AFP-nek utalt arra is: erre az időre általában már megvannak a megállapodások a karácsonyi árucikkek szállításáról.

A Brexit bizonytalansága a teljes brit gazdaságot erodálja, de számos aggódó ágazat mellett az élelmiszeripar és -kereskedelem húzhatja talán a legrövidebbet. Arról már sokat beszéltek, hogy a jelentős élelmiszer-behozatalra szoruló brit szigeteken korábban nem látott áruhiány és drágulás következhet be, de a jelek szerint

a jellegzetesen brit termékek kivitele is komoly akadályok elé néz.
Forrás: France24.com