0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Hiánycikk, és lassan megfizethetetlen a széna és a szalma

Szinte naponta dőlnek meg a csúcsok, sosem látott magasságokba emelkedett, és ki tudja, hol áll meg Németországban a széna és a szalma ára. A jelenség oka a tavalyi rekordaszály, következménye pedig az állatállomány csökkenése, mert sokszor egyszerűen fenntarthatatlan a takarmányozás.

A tél vége óta egyre kevesebb a széna és a szalma Németország-szerte.

Ahol egyáltalán még kapható, ott sosem látott magasságokba szökött az ára, és szinte mindent megvesznek, minőségtől függetlenül

– számol be róla az agrarheute.de. A német agrárhír-portál információi szerint takarmánykereskedők és gazdaszervezetek egyaránt megerősítették, hogy a helyzet rendkívül kiélezett, főleg az ország északi, északnyugati és keleti régióiban. Délen egyelőre még kevésbé súlyos a hiány. A tavaly nyáron tapasztalt, sosem látott mértékű aszály az oka, hogy mindenből lényegesen kevesebb termett a tervezettnél, és természetesen nemcsak szálastakarmányból van hiány, de minden egyébből is, amivel helyettesíthetnék az állattartók. És persze minden drága, ami még egyáltalán kapható, az első kaszálásokig pedig még hátravan jó néhány hét…

A kiélezett helyzetben az üzemek egy idő után nem tudnak mást tenni, mint az állatállományukat csökkenteni.

Már tavaly novemberben is kevesebb szarvasmarhát számoltak Németországban, mint májusban, és ez a várakozások szerint csak fokozódik – vélik a gazdaszerveztetek.

A körbálás széna tonnája országos átlagban 192 euróba kerül márciusban az agrárkamara felmérése szerint, ami 11 euróval több, mint a februári ár, a tavaly márciusit pedig nem kevesebb, mint 59%-kal haladja meg. Valószínűleg azonban így sem tart ki a készlet, akinek még van szénája, az a törzsvevőinek tartja meg.

A körbálás szalma tonnájáért történelmi rekordösszeget, 120 eurót fizetnek országos átlagban mostanság, ami 9 euróval több, mint februárban, a tavaly márciusi átlagárat 23%-kal haladja meg. Mindenesetre nagy a szórás 78 és 150 euró között.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu