0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Szakma Sztár Fesztivál a szakmatanulás népszerűsítésére

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával közösen szervezte meg március közepén a 22. Szakma Sztár Fesztivált Budapesten, a Hungexpo Vásárközpontban. Az idén két, a mezőgazdasághoz köthető szakma, a kertépítés és a virágkötészet fiatal művelői is részt vettek a fesztiválon.

A Szakma Kiváló Tanulója Versenyt (SZKTV) bővítették ki az Országos Szakmai Tanulmányi Versennyel (OSZTV), ezeknek az országos döntőjére került most sor.

A szervezők a gyakorlatigényes szakmák társadalmi ismertségének és vonzerejének növelését, népszerűsítését fogalmazták meg a versenyek célkitűzéseként. Az elődöntőket évente országosan a területi kamarák szervezik a megyeszékhelyeken, országosan egységes feltételek mellett. A budapesti döntő a szakmai megmérettetés mellett nagyszabású fesztivál is, amelyen az érdeklődő iskolák diákjai egynapos szakmai kirándulásként ingyenesen vehetnek részt.

A látogatók 70 százaléka az általános iskolákból érkező 6−7. osztályos, közvetlenül pályaválasztás előtt álló fiatal.

Rajtuk kívül még a 8−9−10. osztályosok, továbbá a versenyben résztvevő szakmák tanulói és gyakorló szakemberek vettek részt nézőként a rendezvényen. A diákok az egyes szakmák standján a nekik szóló feladatokban próbálhatták ki tehetségüket.

Gódorné Hazenauer Zita kertépítés szakértő felkészítő tanár, az AM KASZK Varga Márton Kertészeti és Földmérési Szakgimnáziumának szaktanára elmondta, hogy

az idén két, a mezőgazdasághoz köthető szakma, a kertépítés és a virágkötészet fiatal művelői is részt vettek a fesztiválon.

Közöttük volt Homokay Ádám és Stummer Gergő, a Wordskills Kazan 2019 Szakmák Világbajnoksága kertépítő szakma nemzeti válogatójának két győztese is. Mivel ebben a szakmában már lezajlottak a válogató versenyek, ők kertépítési bemutatót tartottak az érdeklődőknek. A Szakma Sztár Fesztiválon a nemzeti válogatóverseny versenykertjének megépítésével és a teljes építési folyamat bemutatásával népszerűsítették a kertépítő szakmát.

A Szakma Sztár Fesztivállal a szervezők célja az, hogy bemutassák a szakképzés eredményeit, erősítésék annak színvonalát. Felkeltsék a fiatalok szakmák iránti érdeklődését, növeljék önbecsülésüket és versenyszellemüket.

A szakképzésben részt vevő tehetséges tanulók számára megteremtik a lehetőséget és a feltételeket a megmérettetésre, kiemelkedő eredmények elérésére. Értékelik a szakképző iskolák minőségi nevelő-oktató munkáját, a kiválóságokat díjazzák.

A szakmunkás pályamodell bemutatásával szeretnék növelni a szakképesítések társadalmi elismertségét és vonzerejét. Támogatják a pályaválasztást és a pályaorientációt. A verseny keretében erősödik a kapcsolattartás a cégekkel, valamint a szakmai, érdekképviseleti szervezetekkel. Életszerű, gyakorlatorientált versenyfeladatok megoldásán keresztül a versenyzők szakmai felkészültsége is mérhető. A versenyeket támogató cégeket arra ösztönzik, hogy aktív részvétellel kapcsolódjanak be a versenyeztetés folyamatába.

Fontos, hogy a végzős tanulók és iskoláik szakmailag megfeleljenek a gazdaság igényeinek és elvárásainak.

A szakmai versenyek négy fordulóból állnak; az iskolai válogatókat maguk az iskolák szervezik. Ezt követik az országos elődöntők, az országos válogatók és az országos döntők.

Bővebb információ: www.szakmasztar.hu.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu