0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

21. századi palántanevelőt avatott az agrárminiszter

Legújabb beruházásának köszönhetően több mint 7 hektárra bővült az Árpád-Agrár Zrt. palántanevelő felülete. A 2,2 hektáros szegvári telep ünnepélyes avatóján Nagy István agrárminiszter az innováció és az integráció szempontjából is példaértékűnek nevezte a vállalatot.

Nagy István méltatta hazánk egyik legnagyobb zöldséghajtató vállalkozásának eredményeit, hiszen ott már alkalmazzák a manapság sokat emlegetett automatizáció, robotizáció, precíziós gazdálkodás számos megoldását. Emellett pedig az együttműködésben is követendő példát mutatnak. A szakmai partnertalálkozóval egybekötött ünnepélyes átadón

Nagy István kiemelte a kertészeti ágazat teljesítményét, az adta ugyanis tavaly a mezőgazdasági kibocsátás 12 százalékát. A 300 milliárd forintos kertészeti kibocsátásból pedig mintegy 180 milliárdot a friss zöldségek termeléséből értünk el.

A kormány tovább szeretné növelni az ágazati szereplők lehetőségeit, versenyképességét, ezt szolgálják a kertészeti fejlesztési pályázatok. A jelenlegi fejlesztési időszakban több mint 5300 nyertes pályázatra 120 milliárd forint támogatást hagytak jóvá kertészeti beruházásokra. Öntözésfejlesztésre pedig még nyújthatók be kérelmek.

Farkas Sándor agrárminiszter-helyettes, a térség országgyűlési képviselője szerint a kertésztársadalom mindig is elöl járt az innovációban, ezt bizonyítja az Árpád-Agrár Zrt. 21. századi színvonalú beruházása is. A térségben meghatározó a kertészet szerepe, és az utóbbi években felgyorsult fejlődés kedvező jövőképet mutathat a következő nemzedéknek is.

Az Árpád-Agrár Zrt.-nél mottóvá vált az a fél évszázaddal korábban egy hollandiai piacon kifüggesztett mondat, hogy a versenyben maradás feltétele a fejlesztés, hangsúlyozta Csikai Miklós elnök-vezérigazgató.

A hatékonyság növeléséhez fokozatosan megújították és bővítették a zöldséghajtatási és palántanevelő telepeket, a cégcsoport 2011 és 2018 között több mint 18 hektár korszerű üvegházat épített, 7,75 milliárd forintból, amelyből 1,8 milliárd forintot fedezett a pályázati forrás. Az új palántanevelő 1,232 milliárd forintos beruházással épült, 492 millió forintos támogatással.

Az 1,5 hektáros fölül üveggel, oldalt polikarbonáttal borított növényház hat külön-külön szabályozható hőmérsékletű egységből áll, 50 W/m2 pótmegvilágítással, energiaernyővel, a növényvédelmi kezelésekre is alkalmas önműködő öntözőkonzolokkal.

Újdonsága az állítható magasságú fejfűtés. Az üvegházhoz 700 négyzetméteres előcsarnok és a palántát edzetésére is alkalmas 7000 négyzetméteres nagy légterű fóliablokk kapcsolódik.

A cég kertészeti ágazatában idén és jövőre további fejlesztéseket terveznek mintegy 1,6 milliárd forint értében. A korszerűtlen berendezések leváltásához, technológiai fejlesztéséhez az energiahatékonyságot javító pályázatból remélnek támogatást.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu