0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Újra Zsendülés

 Új helyen, korábban, és a tavalyinál is sokrétűbb előadásokkal, de a szakmai kapcsolattartásra is több időt hagyva várja az érdeklődőket a Zsendülés II. Kertészeti Konferencia március 10-11-én Kecskeméten. Az újdonságokról, a programról Rácz Józsefet, a kezdeményező Kert-Ész Klub Magyarország Egyesület elnökét kérdeztük.

• A Zsendülés II. Kertészeti Konferencia meghívóján az új helyszín és időpont a legszembetűnőbb változás.
– A tavalyi termelői visszajelzéseket figyelembe véve hoztuk előbbre a rendezvényt, mert március közepén, már a téli családi utazások után, de még húsvét és a hajtatási idény beindulása előtt jobban ráérnek, könnyebben szabaddá tudják tenni magukat a kertészek, akár két napra is. A rendezvényt ugyanis idén már kétnaposra, kevésbé feszes időbeosztásúra terveztük, több szünettel az előadások közt. Így több lehetősége marad a termesztőknek a személyes és szakmai kapcsolatok építésére, ápolására egymással, a kiállítókkal, illetve az előadókkal. A kecskeméti helyszín pedig talán még többek számára könnyen elérhető, ezáltal az utazás helyett több időt tölthetnek a rendezvényen. De a kiállítói és a látogatói létszám bővítéséhez is szükség volt tágasabb helyszínt keresni, és a kecskeméti hotel színvonala, fölszereltsége és szolgáltatásai is jobban illeszkednek a szervezők elképzeléseihez, a konferencia arculatához. Bízunk benne, hogy a változtatásokat a résztvevők is értékelik.
• Igen rangos az előadók névsora. A kiválasztott témák legszakavatottabb képviselőit, sőt, döntéshozóit hallgathatjuk. Ez pedig egyértelműen minősíti a rendezvény színvonalát.
– Az előadások témáit most is elsősorban a Kert-Ész Klub tagjainak a javaslatára terveztük meg. Úgy gondoljuk, hogy az előző évi rendezvény jó hírének is köszönhető, hogy a felkért előadók mindegyike vállalta a részvételt. Elismerésnek tekintjük, hogy az idén már nemcsak a fővédnökségét vállalta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, hanem ő tartja a nyitó előadást is a kertészeti ágazat helyzetéről. De pályázatok, piac, finanszírozás és marketing témában is első kézből kaphatnak információkat a résztvevők.
Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára visszatér hozzánk, és míg tavaly a kertészeti korszerűsítéseket, fejlesztéseket megalapozó pályázatokról csak tervek szintjén beszélhetett, a felhívások február eleji megjelenésével már a részletek is szóba kerülhetnek, és az időközben fölmerült nehézségekről is kérdezhetik véleményét az érintettek. Idén ugyanis kérdések-válaszokra is hagyunk időt.
A tavaly nem érintett munkaerőpiaci gondokat is napirendre vesszük, hiszen a kertészek a bőrükön érzik a munkaerőhiányt. Remélhetően segít megtalálni a kiutat a nehéz helyzetből Simon Attila István, a munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkár előadása. Várhatóan kérdésekből sem lesz hiány. Az összefogás, együttgondolkodás nemcsak a termelők mindennapi munkáját könnyítheti, hanem az ágazati célkitűzések megvalósításához is szükséges, ezért idén is felszólal Farkas Sándor, az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának alelnöke, Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, és Ledó Ferenc, a FruitVeB elnöke. Továbbra is cél, hogy a pályázatoktól eljuthassunk a pénzforrásokig, és megmutassuk a termelőknek, hogy a befektetett tőkéből hogyan tudnak a legtöbb bevételhez jutni, termékeiket a legnagyobb haszonnal értékesíteni. Ebben segíthet Bod Péter Ákos egyetemi tanár, Soltész Gergő,az FHB Bank Zrt. tanácsadója, és Jordán László,a Nébih elnökhelyettese összefoglalója.
• Milyen újdonsággal igyekeznek még eredményesebbé tenni a szakmai találkozót?
– Az első nap délután a kiállítók is szót kapnak, negyedórában bemutathatják termékeiket, technológiai javaslataikat. Így senki sem marad le semmiről, a kiállítók is végighallgathatják az előzetes előadásokat, miközben az ő tevékenységüket sem kell háttérbe szorítani. Kedvező előjel, hogy lassan betelnek a kiállítói helyek.
A piac örökzöld téma, de tavaly erről is csak érintőlegesen esett szó. Március 11-én az egész délelőttöt a fogyasztásösztönzés és az értékesítés lehetőségeinek boncolgatására, a marketing szerepének elemzésére szenteljük, ugyancsak neves közgazdászok, marketing szakemberek közreműködésével. Közvetítik piaci igényeiket a termelőknek a meghatározó áruházláncok, belföldi és külföldi kereskedők is. A téma jellegéből adódóan, ezt a programot már kerekasztal-beszélgetésként valósítjuk meg, és a tervek szerint arra is lehetőség nyílik, hogy előzetesen, név nélkül föltehessék kérdéseiket a termelők az üzenőfalon keresztül. Annak örülnénk, ha a lehetőséget kihasználva tényleg ütközhetnének az érdekek, és persze, ha közelebb kerülnénk az érdekellentétek feloldásához.
• A hagyományteremtés sikerült, de a résztvevők között tavaly túlnyomó többségben voltak a zöldség- és gyümölcstermelők. Sikerül-e az idén a rendezvény nevéhez híven az egész kertészeti ágazatot megmozgatni?
– Tavaly valóban hiányoltuk a borászokat, illetve a szőlő- és dísznövénytermesztőket, ezért most minden szakmai szervezetnek kiajánlottuk a rendezvényünket.
Mindenkit várunk – a fiatal kertészeket különösen –, aki szeretné a saját területének ügyét előbbre vinni, és megélhetését a kertészetre alapozni. De az sem marad információk nélkül, aki nem tud eljönni.
A rendezvénynek idén is a Kertészet és Szőlészet a hivatalos lapja, munkatársai részletesen beszámolnak az elhangzottakról.

A Zsendülés II. Kertészeti Konferencia részletes programja itt olvasható.
 

 

Forrás: