0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Rétisasfészek-kilátó

A Tolnai-hegyhát déli részén, az Apponyi grófok kedvelt kirándulóhelyén, Lengyel községtől egy kilométerre található Lengyel-Annafürdő. A Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. Turisztikai és Természetismereti Központjában egyszerre tanulmányozhatjuk az erdei és vízi életközösségeket, megismerkedhetünk a zöld energiák működésével, és mindezt egy olyan völgyben, ahol a természet és a történelem szorosan összekapcsolódik.

 Az állami erdőgazdaság jóvoltából 2015 októberében újabb kinccsel bővült Annafürdő: a Rétisasfészek-kilátóval.

Az erdőgazdaság vadasparkját és a kilátóval egy időben épült erdei játszóteret elhagyva érhetjük el a Tolnai-hegyhát közel legmagasabb pontján, a lombkorona-ösvénnyel kialakított erdei kilátót. A tekintélyt parancsoló, 15 méter magas építmény tervezésekor nagy figyelmet fordítottunk arra, hogy építésekor és későbbi fenntartásakor is a lehető legkevésbé terheljük a környezetet. Alapanyagában is eltér a hagyományos, rétegelt-ragasztott fenyőgerendákból készült faszerkezetes kilátóktól, a tartószerkezet fő elemei, az akácrönkök és gerendák a Gyulaj Zrt. fenntartható és tartamos erdőgazdálkodásából, a kilátótól pár kilométerre található erdőből származnak.

A kemény akác faanyaggal nehéz dolgozni, de ezt a kedvezőtlen tulajdonságát számos előny ellensúlyozta. Mindenekelőtt nem kellett speciális járművekkel messziről szállítani a faanyagot. Az akácfa növekedéséből és kissé görbe alakjából adódik, hogy 6 méternél hosszabb gerenda nem fűrészelhető belőle, ezért a hosszabb tartókhoz meghagytuk a természetes hengeres rönk felületét, így a fűrészelési hulladék is kevesebb lett. Az akác ráadásul hazánk legtartósabb faanyaga, emiatt elegendő volt egyszerű, természetes növényi olajjal, lenolajjal kezelni a kilátó szerkezetét és burkolatát, így a későbbiekben sem kell azokat mesterséges faanyagvédő szerekkel óvni. Ezzel szintén csökkent a környezeti terhelés.

A kilátó harmadik szintjére vezető 11 százalékos emelkedésű, 30 méter hosszú lombkorona-ösvényen az idősebb korosztály is kényelmesen elérheti a legfelső, közel 11,5 méter magasan kialakított padlószintet. A keskeny alapterületű szerkezet szorosan a fák közé épült, hogy a környező erdőterület legkevésbé sérüljön, így a kilátóról egyik irányban az erdővel borított tájban gyönyörködhetünk, míg a másikról közvetlenül a környező fák lombkorona-életébe pillanthatunk be.

A lombkorona-ösvény interaktív táblái bemutatják az erdő szintezettségét, távcsövek segítségével megkereshetjük a környékre jellemző madárvilág makettekkel ábrázolt tagjait. Táplálékot keresve egy labirintusban vezethetjük végig az idei év emlősét, a mogyorós pelét. Továbbhaladva, minden hazai nagyvadfajunk fejére ráilleszthetjük a hozzátartozó trófeát, és ezek fejlődését is végigkísérhetjük majd. Az igazán szemfülesek megismerhetik hazai fafajaink levelét, törzsét és termését is. Meghallgathatjuk a legkülönfélébb emlős- és madárhangokat, a kabócák érces zaját, és egy hatalmas tölcsér segítségével az erdő neszeire is rácsodálkozhatunk.

A számos kirakós játék mellett ismeretterjesztő táblák sora tájékoztatja a kirándulókat. A kilátó csúcsába érkezőket, az építmény névadója, egy rétisas fogadja, és természetesen az eléjük táruló páratlan erdőrengeteg. Ősszel pedig igazi színka­valkád nyűgözi le a kilátóba látogatókat a vörös tölgy, bükk, cser, hárs és más fafajok lombszíneződéséből adódóan.

Túrajavaslatok

A kilátótól néhány száz méteres sétával egy erdei pihenőtóhoz érkezünk, amelyet az Anna-forrásból származó patak vize táplál. A szinte égig érő öreg bükkfák között rengeteg kaland várja még az Anna­fürdőre látogatókat. Az erdészeti erdei iskola számos természetismereti és környezetvédelmi, valamint kézműves programokat kínál. A tanösvényeket végigjárva megismerhetjük az erdei ökoszisztémát, a természetes folyamatokra alapozott erdőgazdálkodás ismérveit, a környék növény- és állatvilágát. Itt bizony nem túlzás azt állítani, hogy csoda lapul minden zugban. Ha kicsit távolabb tekintünk, meglátjuk a gróf Apponyiak által az 1800-as években épített kastélyt, parkjában nem minden­napi famatuzsálemek élnek. Annafürdőtől hat kilométeres kellemes sétával érjük el a sziget üzemmódban épült Szentkúti kunyhó-Ökoházat, amelyet kizárólag zöld energiák működtetnek.

 

Fedezze fel Tolna megye természeti és történelmi értékeit!

Szabó Stefánia

www.gyulajzrt.hu/turizmus

Forrás: A Mi Erdőnk