0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Sünök az udvarban. Mit tegyünk?

Nem ritka, hogy sünök bogarásznak a kertben. Adhatunk nekik vizet, gilisztát, a kicsiknek tápszert. Tejet viszont semmiképp!

A sünök nappal alszanak, s éjjel járnak élelem után. Városon is előfordulhat, hogy a kert udvarában sünökre bukkanunk. Ha egészségesnek tűnnek, ne háborgassuk őket.

Ha feltétlenül muszáj megfognunk a sünöket – mert például visszatérően az autók útjában kalandoznak -, csakis kesztyűben nyúljunk hozzájuk, hiszen a felnőtt egyedek valóban szúrósak, a bébiket pedig az ember szaga miatt elhagyhatja az anyjuk. Ha veszélyes helyen is van, sünfészket csak az anyasün jelenlétében költöztessünk át. Használjunk egy tiszta dobozt, a fészek anyagával együtt tegyük bele az állatokat, s keressünk számukra üde zöldterületet. A bokros, aljnövényzettől dús helyek ideálisak számukra. A fészek pontos helyét bízzuk az anyasünre.

Ha sérült sünt találunk, mielőbb vigyük állatkórházba. A kifejlett egyedeket addig is etessük kis bogarakkal, gilisztákkal, aprószemű, illetve aszpikos macskaeledellel, a bébisünöket pedig tápszerrel! Fontos, nem szabad tejjel itatni a sünöket!Néhány aprósággal sünbaráttá alakíthatjuk a kertünket: használjunk bionövényvédő-szereket, hagyjuk itt-ott a bokrok aljában hosszabbra a füvet, s felejtsünk kint némi levélkupacot! Az ilyesmi mind remek búvóhely a tüskés állatok számára.

Forrás: feol.hu