0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Ismét Szombathelyen találkoztak a díszfaiskolások

A díszfaiskolai szakma fontos találkozóhelye a szombathelyi Faiskolai Börze, amelyet az idén 24. alkalommal rendezett meg a Magyar Díszfaiskolások Egyesülete. Az idén a kiállítás megálmodójára, dr. Józsa Miklósra is emlékeztek a résztvevők, életútjáról könyv jelent meg.

A szakkiállítást Orlóci László, a Magyar Díszkertészek Szövetségének elnöke nyitotta meg, aki elmondta, hogy az építkezések, beruházások, valamint az életszínvonal növekedése a díszfaiskolai termékek forgalmát is felpörgette az utóbbi időszakban. Akik eddig is költöttek díszfaiskolai termékekre, azok még többet vásárolnak. Hagyományosnak tekinthető külső piacaink továbbra is megbízhatóan működnek.

Mára a díszfaiskolai szakma a díszkertészet stratégiai húzó ágazatává vált. A termékek és szolgáltatások színvonala kimagasló, a választék széles. Ugyanakkor az is elmondható, hogy egy-egy nagyobb megrendelést megfelelő árualap hiányában nem tudnak teljesíteni a díszfaiskolások. Orlóci László elmondta, hogy ezen a belső piac rendezettsége, kiszámíthatósága változtathat, hogy a termelők nagyobb telepítésekbe bátran belevágjanak annak tudatában, hogy 5-10 év múlva biztosan el tudják adni termékeiket. Ennek érdekében

a Díszkertész Szövetség átvizsgálta a zöldfelület-gazdálkodást érintő hazai jogszabályokat és egyeztetést kezdeményezett a Miniszterelnökséggel annak érdekében, hogy a jogi környezet a magyar termelők számára kedvező irányba változhasson.

Az első egyeztető tárgyalásra decemberben, Hódmezővásárhelyen kerül sor.

A szombathelyi Faiskolai Börze vendége volt a lengyel díszfaiskolások szövetségének elnöke, Wojciech Wróblewski, aki együttműködést ajánlott fel a Magyar Díszfaiskolások Egyesülete számára. Beszédében elmondta, hogy faiskolások nemcsak egymás piaci versenytársai, hanem barátok is. A kiállítások, szakmai rendezvények, akárcsak a Faiskolai Börze a barátok találkozása, ahol hosszú távú szoros kapcsolatok szövődhetnek, akár nemzetközi szinten is.

Ennek érdekében közösségi standon való bemutatkozási lehetőséget ajánlott föl a magyar díszfaiskolásoknak Európa egyik meghatározó szakvásárán, a varsói Zieleń to Życie (Zöld az Élet) szakkiállításon. Az elnök elmondta, hogy a magyar kertészek több olyan terméket is előállítanak, amit a lengyelek nem, például évelő dísznövényekből jóval nagyobb a választék nálunk.

A Faiskolai Börze megálmodója 24 évvel ezelőtt dr. Józsa Miklós nemesítő, az egyesület alapító-elnöke, a Prenor Faiskola akkori igazgatója volt. A tavaly elhunyt szaktekintély életútjáról, munkásságáról családja könyvet jelentetett meg Emlékkönyv címmel.

A kötetet Biza Klára, a Kertészet és Szőlészet főszerkesztője, a kötet szerkesztője ajánlotta a szakmai közönség figyelmébe. Elmondta, hogy dr. Józsa Miklós elvitathatatlan érdeme az, amit a szakmáért tett. A könyvből sok oldaláról megismerhetjük.

A 24. Faiskolai Börzén, az Arena Savaria Sportcsarnokban 1250 négyzetméteren 40 faiskola és évelőkertészet, valamint 26 háttéripari cég, köztük több külföldi cég mutatta be választékát.

Az eseményről részletesen a Kertészet és Szőlészet hetilapban olvashat.

Forrás: Kertészet és Szőlészet/magyarmezogazdasag.hu