0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Erdőtörvény és végrehajtási rendelet

Elkészült az új erdőtörvény már hatályos részéhez a végrehajtási rendelet. A magántulajdonban lévő erdők tavaly 1400 hektárral csökkentek. Ez a csökkenés az új erdőtörvény következtében felgyorsul(hat), ugyanis az új szabályozás lehetővé teszi a fél hektár alatti területek erdőművelési ágból való kivonását.

A kétharmados többséggel még májusban elfogadott az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló törvény és egyéb, kapcsolódó törvények két ütemben – szeptember 1.  és jövő év január 1. – lépnek életbe. Ez számos kérdésben megreformálja az erdőgazdálkodást, valamint annak szabályozását. Ehhez igazítva, illetve az anyag nagyságára és az érintettek széles körére való tekintettel a szükséges rendeleti szintű szabályozás is két ütemben valósul meg.

Az első ütem szeptember 1-én lépett hatályba, az ezekhez szükséges rendeletek anyagát a Földművelésügyi Minisztérium Erdészeti és Vadgazdálkodási Főosztálya elkészítette. Ennek kidolgozásába bevonta a tárca egyéb főosztályait, a háttérintézményeket, a stratégiai partnereket valamint a járási hivatalok erdészeti hatósági embereit is.

Az első ütem olyan fontos kérdéseket taglal, mint az erdősítési célállományok meghatározásának egyszerűsítése, az erdészeti adattárhoz való – elektronikus – hozzáférés lehetőségének megteremtése. Emellett fontos terület erdőtervezéskor a gazdálkodói szándék erőteljesebb megjelenésének biztosítása, valamint a gazdálkodók felé a nagyobb bizalom kiépítése, melynek része a hatósági munka felülvizsgálata telepítéskor, felújításkor.

A második ütemre maradnak olyan fontos kérdések, mint az erdőkezelés és az erdőkezelő szerepe, a jelölő erdei élőhelyek kijelölésének szabályai, a természetvédelmi célú korlátozások külön szabályai. De ilyen, sokak számára lényeges terület, az erdőgazdálkodási korlátozás esetén fizetendő kártalanítás megállapítása is.

Az Agrárgazdasági Kutatóintézet kiadásában megjelent – a KSH vizsgálataira épülő – évkönyv adatai alapján az elmúlt évben Magyarország összes erdőterülete a 2013-as szinthez képest 0,1 százalékkal csökkent, miközben a faállománnyal borított erdőterületek nagysága szinten maradt, azaz 1,869 millió hektár. Ezen belül az állami kezelésben lévő erdők területe kismértékben nőtt.

Ezzel szemben a közösségi tulajdonban található erdők 150 hektárral, míg a magántulajdonban lévők 1400 hektárral csökkentek. Ez a csökkenés az új erdőtörvény következtében felgyorsul(hat), ugyanis az új szabályozás lehetővé teszi a fél hektár alatti területek erdőművelési ágból való kivonását.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu