0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Mágnás visszatért

Ráadásul nem is akárhogy, hanem magabiztos győzelemmel a St. Legerben, a legjobb hároméveseket megelőzve. Ezzel idén továbbra sem talált legyőzőre. Mostani nyerésével újra megmutatta, hogy az évközi sérülése ellenére még mindig ő az évjárat legjobbja. Mögötte két Derbyt nyert telivér, Eminens és a szerb Rosenfire osztozott a helyezéseken.

A kétévesek Szent László Díjában ismét Tour To Paris bizonyult a legjobbnak, míg a Kállai Pál Emlékversenyt Duce nyerte.

Mágnás idén májusban megnyerte a mérföldes Nemzeti Díjat, az évad első klasszikus tenyészversenyét, amely a Hármas Korona első ága. Ezután egy hónappal, a Magyar Derby felkészítőversenyében, a 2000 méteres Alagi Díjban aratott fölényes győzelmet. Ekkor mindenki úgy gondolta, hogy az év legfontosabb versenyében, a Magyar Derbyben verhetetlen favorit. Néhány nappal a verseny előtt azonban kiderült, hogy Mágnás bokái nincsenek teljesen rendben, ezért a tulajdonosa úgy döntött, nem indítja a Derbyben. Így az örök második Eminens előtt megnyílt a Derby-győzelem lehetősége, amellyel élt is. A két ménnek egyébként vannak közös vonásai, hiszen mindketten francia tenyésztésűek és szürkék, aminek az az oka, hogy ugyanaz a Silver Frost az apjuk. Mágnás tehát július elején a Magyar Derby és a Kincsem Park helyett Alagon maradt és pihent, gyógyult, majd megkezdte a felkészülést az október 1-jére kiírt, 2800 méteres Magyar St. Legerre, amely a hároméves évjárat utolsó klasszikus tenyészversenye, valamint a már említett Hármas Korona harmadik ága (a második a Magyar Derby). Három- négyhónapos kihagyás után azonban nem olyan könnyű egy lovat felkészítőverseny nélkül tökéletes formába hozni és eredményesen futtatni, ráadásul ilyen hosszú távon, ezért nem csoda, hogy a fogadók Eminens és Norilsk után csupán a harmadik esélynek tartották Mágnást.

Maratoni csata a St. Legerben

Idén a 4,5 millió forintos díjazás ellenére az elmúlt években, évtizedekben látottakhoz hasonlóan kevés, összesen nyolc induló állt starthoz a St. Legerben. Ennek az az oka, hogy több reményteljes telivérről év közben kiderült, hogy nem elég távbíró, vagy nem elég jó, esetleg a kevésbé szerencsések már elfáradtak, megsérültek a szezon vége felé. Mágnás, Eminens, valamint az Ausztriában készülő, és szintén francia tenyésztésű, illetve az Osztrák Derbyben másodikként célba ért Norilsk mellett így a Magyar Háromévesek Nagydíját nyert Bigfoot, az ott második Humanic, egyetlen kancaként az ugyancsak francia tenyészetből származó American Dreaming, a szerb tréningben álló és ott Derbyt nyert (majd diszkvalifikált), angol születésű Rosenfire, valamint Winning Bid állt starthoz.

A versenyben az indítás után az erősen húzó American Dreaming állt az élre, akit Rosenfire és Humanic követett. Az utolsó kanyar előtt American Dreaming elfáradt és Rosenfire átvette tőle a vezetést, majd megpróbált megszökni a többiektől. Az utolsó 300 méteren Mágnás Stanislav Georgievvel, a múlt évi champion zsokéval megtámadta az élen haladó lovat és kisebb biztatás után átvette a vezetést, amelyet ezután a célig már magabiztosan meg is őrzött és két és fél hosszal megnyerte a St. Legert. Rosenfire-t még Eminens is sikeresen lehagyta, míg a távoli negyedik helyet Bigfoot szerezte meg Norilsk előtt. Mágnás (FR, 3szm, Silver Frost – Miss Loulou) tehát ott folytatta, ahol júniusban abbahagyta, ami nagyon jó hír a magyar lóverseny számára, hiszen nagy szükségünk van jó lovakra.

Mágnás meséje

Gall származása ellenére a német badenbadeni árverésen vásárolta meg Siklósi Tamás 7500 euróért a Nemzeti Díj győztesét 2015 őszén azzal a céllal, hogy egy korai, középtávú lóra tegyen szert. Mágnás (és a második helyezett Eminens) apja a 2006-ban született Silver Frost, aki tipikus mérföldes ló. A legfontosabb győzelmét háromévesen a Prix d’Essai des Poulains-ben (a magyar Nemzeti Díj francia megfelelője) aratta, de emellett kétévesen is kimagasló formában versenyzett és két Group 3-as győzelmet szerzett, illetve harmadikként ért célba Group 1-es szinten is. Négyévesen már kevésbé bizonyult eredményesnek, egy Group 3-as helyezésig jutott. A francia Haras de la Hetraie ménesben fedező mén utódai közül több mint 15 nagyverseny-nyerőt találunk, akik közül a Group 1-et nyert Silverwave emelkedik ki, de érdekességként elmondható, hogy sikeres ugrólovak is születtek utána. A mén 6000 euróért (1,7 millió forintért) fedez. Mágnás anyja Franciaországban futott és egy győzelmet szerzett a legalsó hendikep kategóriában 1200 méterre egy vidéki pályán.

A kis Mágnás kétévesen pont úgy mutatkozott be, ahogy elvárták tőle, azaz július végén megnyerte élete első versenyét. Ezután két helyezést szerzett, majd győzött a Kétévesek Kritériumában 1600 méterre. Ezzel a kétéves ranglista második helyén zárta az évet. Háromévesen a Nemzeti Díjban lépett először a pályára és nyolchosszas győzelemmel demoralizálta az ellenfeleit. Az Alagi Díjban szintén magabiztosan szerezte meg az első helyet. A mérlege háromévesen három futás, három győzelem. Eddigi összkeresete 7,565 millió forint.

A kétévesek legnagyobb versenye

A St. Legerrel egy napon a legkoraiabb és legjobb kétévesek is starthoz álltak a szezon legmagasabban díjazott „csikóversenyében”, az 1400 méteres Szent László Díjban. Az 1891-ben alapított és hárommillió forint összdíjazású futamban ezúttal a St. Legernél is kevesebben, mindössze heten álltak starthoz és több induló is meglehetősen rutintalannak számított, mivel korábban még egy versenyben sem futottak, csupán kvalifikáltak. Tour To Paris viszont kiemelkedett a mezőnyből, miután eddigi két versenyét, a Derby-napon a Patay Sándor Emlékversenyt, valamint a Kincsem Díj napján a Blaskovich Ernő Emlékversenyt is megnyerte. Ráadásul az a ló, aki ez utóbbiban megszorongatta, vagyis Fire For Goga, nem indult itt. Tour To Paris legnagyobb ellenfelének a Turf szaklap First Generationt tartotta, aki Overdose egyik első csikója és lehengerlő stílusban kvalifikált, azonban hivatalos versenyben még nem futott. A másik lehetséges kihívónak az Angliában futott és ott két versenyt is nyert, jelenleg pedig osztrák színekben készülő Tie Em Up Telt tartották. A versenyben végül First Generation már az indítás előtt elvesztette minden esélyét, mivel a startboxban nagyon idegesen viselkedett. Nála is volt azért, aki rosszabbul járt. Rolex Boy ugyanis a startszemélyzet minden igyekezete ellenére sem állt be a startboxba, így el sem tudott indulni. Végül a hat ló között Tour To Paris (FR, 2pm, Fuissé–Theoricienne), Stanislav Georgievvel a nyergében hamar az élre állt és biztosan megnyerte a versenyt Tie Em Up Tel és Smiling, az egykori sikeres sprinter, Shakira Mia fia előtt.

Kállai Pálra emlékezve

Egy héttel később a még talpon lévő gyors, idősebb lovak idei utolsó kiemelt versenyére, a szintén 1400 méteres Kállai Pál Emlékverseny – Budapesti Díjra került sor. Ezzel a versennyel a legendás zsokéra emlékezünk, aki 2006-ban, közvetlenül a Budapesti Díj előtt hunyt el. A versenynapon a róla készült portréfestményt is leleplezték. A mezőny ezúttal is mini volt, hiszen mindössze öt lóból állt. Az első számú esélyesnek az idén hét futásából négy versenyt nyert sprinter, Duce számított, valamint Mr. Marbin és a hároméveseket egyedül képviselő Capitaine Fregate. A versenyben Capitaine Fregate sokáig az élen haladt, azonban Duce (FR, 4pm, Fuissé – Dame Blanche) Jaroslav Línekkel a cél előtt 150 méterrel átvette tőle a vezetést és könnyen győzött. A harmadik hely Mr. Marbinhoz került. Az első két helyen ismét francia tenyésztésű apai féltestvérek végeztek, ugyanis Capitaine Fregate-nak is Fuissé az apja. A szép küllemű mén egyébként Franciaországban nem igazán tudott a tenyésztésben érvényesülni, az írek azonban fantáziát láttak benne, így 2018-ban a zöld szigetországban fedez majd. Az elmúlt hónap érdekessége, hogy mindhárom kiemelt versenyt francia tenyésztésű telivérek nyerték. Korábban a német hegemónia volt a jellemző Magyarországon, azonban az elmúlt években a kedvezőbb ár-érték arány miatt a magyar futtatók egyre szívesebben vásárolnak Deauville-ben.

Forrás: Pegazus