0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Pezsgő illatú orchideát találtak Madagaszkáron

Azt hinnénk, hogy az igazán látványos virágok már mind ismertek, tekintve hogy mennyire kedvelik őket az emberek. Azonban egy csoport botanikus egy észak-madagaszkári túra alkalmával egy kevéssé ismert orchidea fajba botlott, melynek hatalmas, szép virágai, és finom, pezsgőre emlékeztető illata van.

Madagaszkár gazdag ritka orchideákban, de ahogy a csoport a Kew Bulletin-ben megjelent cikkében írja, a gyűjtők korábban nem sok időt töltöttek a sziget északi részein, mivel az odajutás több napig is eltart. Amikor Anton Sieder, a Bécsi Egyetem Botanikus Kertjének munkatársa, és felesége, Christa Sieder megtette ezt az utat, olyan orchideafajt találtak, amiről alig hitték el, hogy még senki se írta le a tudomány számára.

Nagy, fehér virága volt, közel 5 centiméter széles – nagyobb, mint a Cynorkis Gigas, „amely eddig a leglátványosabb faja volt ennek a génusznak” írta. A virágok emellett „erősen és kellemesen illatosak”.

Egy évvel később egy csoport a Kew Royal Botanikus Kertekből szintén elindult, hogy megnézzék maguknak a növényt. A virágok, ahogy a The English Garden magazin írja, az út mentén nőttek, a sziklás felületek közelében. A helyiek, ahogy az várható volt, nagyon is jól ismerik ezeket a növényeket, és Johan Hermans, a publikáció vezető szerzője szerint szórakoztatja őket a figyelem, amit kapnak. „Ez olyan, mintha egy csapat ember hirtelen tanulmányozni kezdené a margarétákat, amik a kertedben nőnek” mondta a The English Garden-nek.

Emellett a szupersztár virág mellett a csapat még kilenc másik, a tudomány számára új növényt is leírt. De a pezsgő illatú virág, ami a kutatók szerint „azonnal felismerhető”, rendelkezik még egy érdekes tulajdonsággal: Cynorkis christae-nek nevezték el, a társfelfedező Christa Sieder után.

Forrás: atlasobscura.com