0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Hatósági jótanácsok a Máltai Szeretetszolgálat közfoglalkoztatási programjaihoz

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A két szervezet partnersége új pillérként támogatja a Máltai Szeretetszolgálat Jelenlét-programját, különösen a helyi gazdaságok jogszabályi megfelelőségét, az élelmiszerbiztonsági előírások maximális betartását és az előállított termékek magas minőségét.

A határozatlan időre szóló együttműködési megállapodást Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke és dr. Oravecz Márton, a Nébih elnöke látta el kézjegyével.  A kétoldalú kooperáció fő célja – a Jelenlét-program célkitűzéseinek elérése érdekében – a mezőgazdasági termelés, valamint az élelmiszerlánc részét képező tevékenységek kölcsönös segítése.

A fenti stratégiai irányoknak megfelelően, a partnerek együttműködése elsősorban a közfoglalkoztatás fejlesztésére (szabadföldi és fóliasátras zöldség-, gyümölcs-, gyógynövény- és fűszernövény-termesztés, kisállattartás), a feldolgozó üzemek létrehozására, továbbá az otthoni kiegészítő élelmiszer-termelő tevékenység szakmai támogatására terjed ki.

A Nébih a megállapodás értelmében rendszeres konzultációs lehetőséget biztosít a Magyar Máltai Szeretetszolgálat számára. Az élelmiszerlánc-biztonsági hatóság a folyamatos tanácsadás útján remélhetőleg hatékonyan tud hozzájárulni ahhoz, hogy a Szeretetszolgálat leszakadó településeken indított Jelenlét programjához tartozó gazdaságok megismerhessék és hiánytalanul alkalmazhassák az általuk folytatott növénytermesztési, állattenyésztési, élelmiszer-előállítási és feldolgozási tevékenységre vonatkozó előírásokat, rendelkezéseket és technológiákat.

A felek – a gazdaságok jogszabályi és élelmiszerbiztonsági megfelelésén túl – kiemelten fontosnak tekintik az ökológiai gazdálkodásból származó termékek előállítását, továbbá a tartósítószer- és adalékanyag-mentes élelmiszer-feldolgozás megvalósítását, amelyhez magas szintű szaktudásukkal és elkötelezettségükkel kívánnak hozzájárulni.

Forrás: Nébih