0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Rendhagyó a Karcagi Parkerdő Lombkorona sétánya

Az Alföldön lombkoronasétányt avatni rendhagyó, hiszen döntően fátlan területnek van elkönyvelve. Ezért is különleges a 100 millió forintos beruházásból megvalósult fejlesztés – mondta el Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szerdán a Karcagi Parkerdő Lombkorona sétányának ünnepélyes átadásán.

A NEFAG Nagykunsági Erdészeti és Faipari Zrt. nagy figyelmet fordít a közjóléti beruházásokra: öt parkerdőt, egy arborétumot, erdei iskolát, vadasparkot, erdei játszótereket, kerékpárutakat és számos tanösvényt is üzemeltet. Karcagon 2005-ben kezdték el a parkerdő fejlesztését, így ma már esőbeállóval, erdei játszótérrel, futópályával, tűzrakóhellyel várják a kikapcsolódni vágyókat.

Fazekas Sándor az átadón úgy fogalmazott: a lombkoronába általában nem jutunk fel, ez egy teljesen más világ, azonban mégiscsak a mi világunk, melyet a mostani sétány segítségével közelebbről is megismerhetünk. Megemlékezett róla, hogy 100-200 éve még téglavető gödrök voltak a parkerdő helyén. A református templom, a városháza, sőt, a város számos háza is az itt készült téglákból épült. Miután felhagyták a területet, erdőt telepítettek rá, és a természet lassan visszahódította.

Gyerekkora óta ismeri ezt a területet, és ahogy számos más karcagi család, ezen az úton közlekedett a kertbe. Az idő múlásával megerősödött az erdő, többször le is akarták termelni. Szerencsére mindig voltak a NEFAG Zrt.-nél, illetve jogelődjénél olyan vezetők, akik megkímélték a területet, csak a száraz fákat ritkították. A miniszter hangsúlyozta azt is, hogy figyelembe kell vennünk az állatok és növények élőhelyeit, ennek megfelelően kell hasznosítani az erdőket.

Meg kell különböztetni az erdészet által kezelt részeket és a természetvédelmi területeket a közjóléti erdőktől. Utóbbiakban fontosak a fejlesztések, hiszen sokan járnak ki a természetbe pihenni.

Rámutatott, hogy a karcagiak is szívesen mennek ki az erdőbe, és szeretik ezt a helyet: szinte mindig áll itt autó, járnak ki sportolni, kutyát sétáltatni, sőt, még lovagolni is. A most átadott sétány szervesen illeszkedik a korábbi fejlesztések sorába, és remélhetőleg hamarosan olyan látványossággá válhat, mely külföldről is idecsábítja a látogatókat.

Mindent meg kell tennünk azért, hogy minél többen használják az erdőket – hangsúlyozta Révész Máriusz kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos. Az elmúlt időszakban egyre több embert sikerül a természet felé csábítani, ami abból látszik, hogy az erdészeti és nemzeti parki látogatóközpontok forgalma 70 százalékkal nőtt.

A kedvező folyamatot elősegítendő, folyamatosak a fejlesztések, dolgoznak a közjóléti létesítmények megújításán: 38 új kilátó kilátót adtak át, 31-et újítottak fel, és 80 turistaház szolgáltatásait is fejlesztették, és még számos beruházást terveznek e téren.

Rámutatott, hogy a mai digitális világban, ahol minden gyerek zsebében ott lapul az okostelefon, fontos, hogy a természetjárást is trendivé változtassák.

Ez akkor valósulhat meg, ha nagyobb élménnyé válik egy kisvasúti utazás, vagy egy kilátó megmászása, mint az online térben a szörnyek gyilkolása. Négy gyermek édesapjaként maga is naponta szembesül ezzel a küzdelemmel. Bízik benne, hogy az ilyen beruházásokkal ki lehet csábítani a fiatalokat a természetbe, hogy megtapasztalják milyen

nagyszerű dolog kirándulni, elfáradni egy hegy megmászása után, kulcsosházban éjszakázni az erdő közepén, esténként tábortűznél sütögetni a barátokkal, és így valós élményekkel gazdagodni.

Karcag leghíresebb része a gyönyörű főtere, és csak kevesek veszik a fáradtságot, hogy jobban szétnézzenek és felfedezzék: a város minden része ugyanolyan szép – mondta el Kovács Szilvia, alpolgármester. A városvezetés különös gondot fordít a külterületekre is, és büszkék az erdejükre. Jane Goodall szavait idézte, miszerint „Az erdő nem azért van, hogy szolgáljon minket! Inkább bölcsen meg kell értenünk a működését, és hálásan elfogadni jótéteményeit.”

Reményei szerint a fiatalok is elfogadják ezeket, és a jövőben ide látogató gyerekek zsebében a mobiltelefonok mellett már egy-egy makk, toboz, és más erdei kincsek is ott lesznek.

Dégi Zoltán, a NEFAG Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy az erdészek feladatai között ma már fontos helyen áll az erdő megismertetése az emberekkel. Hozzáférhetővé kell tenni mindenki számára, ezzel pedig lehetőséget adni arra, hogy az erdő áldásos hatásaiból részesedjen. Az ismeretterjesztés mellett egyfajta kötelességtudatot is ki lehet alakítani, így az embereknek érdekükké válik a meglévő értékeink megőrzése.

Az alföldi erdő pedig különösen értékes, és Kaán Károlynak köszönhető, hogy ma gyönyörködhetünk benne.

Az erdészet igyekszik az ő örökségét megőrizve kezelni az itteni állományokat, és a tartamosságot figyelembe véve gazdálkodnak a természeti kincsekkel.

Az ismeretterjesztésben fontos szerepet kap az új lombkorona sétány, melyről hat méter magasságból is szemlélődhetünk, miközben 22 interaktív tábla segítségével tanulhatunk az erdő életéről. A teljes bejárható hossza 314 méter. Az erdészet a kisebbekre is gondolt, és a szokásos padok, szeméttárolók mellé még játszótéri elemeket is becsempészett.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu