0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

A kiállítás kedvet ad a tartáshoz

Kiskőrös városa adott otthont a hazai hobbinyúl-tenyésztés legnagyobb seregszemléjének. A jó hangulatú rendezvény közönségsikert hozott, emellett pedig nemzetközi érdeklődést is keltett, hiszen osztrák, szlovák, ukrán, bolgár és, szerb érdeklődők is voltak, akik magyar vérvonalú egyedekkel szerették volna frissíteni saját állományukat.

A szervezők egy kicsit féltek a 2017-es országos kiállítás megszervezésétől, mert az év elég rosszul indult. Rendkívül hideg volt a tél, rosszul sikerültek az első fialások és tartani lehetett attól, hogy nem lesz tökéletes a kisnyulak minősége. Szerencsére a félelmek nem igazolódtak be, meg lehetett őrizni a korábbi évek seregszemléinek darabszámát, és sikerült olyan kiállítást összehozni, amely méltóan képviselte a hazai tenyésztés egészét.

Több mint 80 tenyésztő hozta el 644 állatát. Meghatározó volt az óriás fajták jelenléte, de a középnagy testűek is szépen zárkóztak fel létszámukban. A kistestűek adták a kiállított nyulak tizedét, így már ők is kiállítás karakterének meghatározói voltak. Külön színfoltot jelentettek a különleges szőrzetű nyulak, az angórák és a rexek, utóbbiak között néhány figyelemre méltó rajzolatos egyed is akadt. Szép eredmények születtek. A tenyésztők szakértelmét jelzi, hogy alig volt 94 pont körüli egyed és szép számmal akadtak 97, 97 és fél pontos nyulak is.

Egy ilyen rendezvény nem csak jó program a környékbelieknek, Király Attila, a Magyar Nyúltenyésztők Országos Egyesületének vezetője elmondta, hogy kedvet is csinál a tenyésztéshez.

Több éves tapasztalat az, hogy ahol kiállítást rendeznek, ott megjön a kedv a nyulászkodáshoz, nő a tartók száma és új tagok is lépnek be az egyesületbe. A következő években az országos nyúlkiállítás ellátogat olyan városokba is, amelyek környéke nem kifejezetten nyulas körzet, ám jó terepe lehet a nyúltenyésztés népszerűsítésének.

Idehaza egy 5-600 egyedet felvonultató kiállítás megszervezése már siker, de tőlünk nyugatabbra egy átlagos szemlére több tízezer állatot is elvisznek. A következő évek célja, hogy a hazai kiállításokat az ezres határ fölé lehessen vinni.

A VIII. Országos Nyúlkiállítás a szervezők szándéka szerint a nyúlhús fogyasztás népszerűsítését is szolgálta. Nyolc csapat főzött különböző nyúlételeket, ráadásul úgy, hogy az elkészült étkek egyaránt kiszolgálják a korszerű táplálkozás iránt érdeklődőket és a hagyományos ízek kedvelőit is. Így aztán készült például citromos babéros nyúlragú leves, ami kókuszzsírral és rizsliszttel készült, de volt hagyományos nyúlpörkölt juhtúrós sztrapacskával is.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu