0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

NAK: milliárdok tájékoztatásra

A falugazdász hálózatot nevezte Győrffy Balázs a NAK legfontosabb szolgáltatásának, hiszen a rendszer tavaly 120 ezer kérelem beadásában segédkezett. Az agrárkamara idén 7,8 milliárdot fordít a hálózat fenntartására, valamint tájékoztatásra.

Több mint 7,8 milliárd forintot fordít idén a falugazdász hálózat fenntartására, valamint a tájékoztatási szolgáltatás finanszírozására a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) – mondta el a szervezet elnöke kedden Budapesten. Győrffy Balázs a NAK évindító sajtótájékoztatóján beszámolt arról is, hogy a falugazdász hálózatnak, a tanácsadási szolgáltatásnak köszönhetően a tavalyi évben mintegy 120 ezer támogatási kérelem benyújtásában segítettek a falugazdászok.

Ez az összes kérelem csaknem háromnegyede, vagyis a falugazdász hálózat kiemelten fontos tevékenységet lát el abban, hogy a gazdákhoz eljussanak az őket megillető uniós pénzek.

Győrffy Balázs hozzátette: a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 1,8 milliárd forintot fordít 2018-ban az országos jégkárelhárítási rendszerre is. Ennek keretében megkezdi működését az a szisztéma, amely Európában egyedülálló módon az egész országra kiterjedően igyekszik a jégverést megakadályozni azzal, hogy ezüst-jodidot párologtat. Ennek kapcsán az elnök megjegyezte: a rendszer hatékonyságának érdekében folynak tárgyalások a határmenti térségekben a szomszédos országok képviselőivel is.

A szervezet elnöke az eseményen kifejtette: a NAK az elmúlt évben részt vett a jogalkotási folyamatban véleményezőként, és javaslattevőként is. Utóbbira példa az egyszerűsített foglalkoztatást érintő jogszabálymódosítás, amely megkönnyíti az idénymunkásokat foglalkoztató termelők adminisztrációját. A másik példa az erdőtörvény, amely a korhoz igazodó szabályozást tesz lehetővé, és amely politikai és szakmai összefogást volt képes kialakítani.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu