0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Egyre közelebb az okosfarmok kora

Drónok, szenzorok, robotok és önjáró gépek, valamint 3D nyomtatók, mesterséges intelligencia és big data módszereken alapuló adatelemzés. A felsorolás nem egy sci-fi tartalomjegyzékét ismerteti, hanem a közeljövőben megjelenő új mezőgazdaság nélkülözhetetlen kellékeit – derül ki a PwC Magyarország „Digitalizáció az agrárszektorban – Életképek a jövő okosfarmjáról” című tanulmányából.

Az agrárszektorban is az új technológiák megjelenése és a komplex, automatizált technológiai ökoszisztémák kialakulása lesz megfigyelhető a technológiai forradalom és az ipar 4.0 elterjedésének hatására.

Az okosfarmon mindennapossá válik majd az olyan technológiák alkalmazása, mint a drónok, szenzorok, robotok és önjáró gépek, valamint 3D nyomtatók.

A megújulás elkerülhetetlen, hiszen a felgyorsult népességnövekedés, az erősödő urbanizáció, a még művelés alá vonható földterületek folyamatos csökkenése olyan kihívások elé állítják az agrárszektort, melyekre csak a modern technológiák segítségével lesz képes választ találni az elkövetkező években.

Az egyre növekvő népesség igényeinek kielégítése nem oldható meg extenzív módon – derül ki a PwC Magyarország „Digitalizáció az agrárszektorban – Életképek a jövő okosfarmjáról” című tanulmányából.

Az említett eszközök által generált adatokat modern adattárházak – például felhőalapú megoldások – tárolják majd, míg a gépek élő ökoszisztémában való együttműködését a mesterséges intelligencia és a big data módszereken alapuló adatelemzés teszi lehetővé.

A jövő farmjainak működését várhatóan két markáns technológiai hatás fogja jelentős mértékben befolyásolni – az új technológiák megjelenése és az automatizált technológiai ökoszisztémák kialakulása. Ezen fő trendek mentén alakítottuk ki a jövő farmjának képét, az okosfarm-koncepciót

– mondja Osztovits Ádám, a PwC Magyarország Üzleti tanácsadás üzletágának vezető cégtársa.

Az okosfarmon, a drónok által elvégzett talajfelmérést követően, az ültetés szintén drónok segítségével történik. A talaj tápanyagtartalmának, valamint nedvességének és a növények nedvességigényének megállapításával és a meteorológiai állomás adatainak összevetésével a gazdaság automatikus irányítóközpontja meghatározza, hogy mely területre mikor érdemes az önjáró gépnek kimenni és elvégezni az öntözést, vagy egyéb tápanyagok, vegyszerek kijuttatását.

Az adatelemzésnek köszönhetően előrejelezhető az egyes gépek várható meghibásodásának ideje és a meghibásodás jellege, ilyen módon a hibákra a gazdálkodó ideiglenes 3D alkatrészek nyomtatásával tud felkészülni, ezáltal lerövidítve a javítás miatt bekövetkező leállást.

A technológiai fejlődés hatására a jövő okosfarmjain a gazdálkodók mindennapjai és feladatai teljesen átalakulnak, az operatív feladatok helyett a gazdák ténylegesen a farm irányítására, a stratégiai döntések meghozatalára koncentrálhatnak, mindezt akár a nappalijukban ülve, egy táblagép segítségével – világít rá Osztovits Ádám a technológia által előidézett változásokra.

Bár a fent említett technológiák sok problémát orvosolnak, mégsem jelentenek általános megoldást. Az okosfarm-koncepció technológiai elemei már a hazai gazdaságok számára is elérhetőek, így a kihívást nem a megoldások elérhetősége jelenti, hanem azoknak a különböző gazdaságok eltérő igényeihez igazodó bevezetése. A rendelkezésre álló eszközök testre szabott alkalmazásával a gazdálkodásban hatékonyságjavítás és a költségmegtakarítás érhető el.

Forrás: Világgazdaság