0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Mire jó az arcfelismerő program a tehenészetben?

Az arcfelismerés és a mesterséges intelligencia fejlődése nem áll meg az emberi arcok azonosításánál és a várható viselkedés előrejelzésénél. A Cargill egy dublini gépi érzékeléssel foglalkozó céggel, a Cainthussal fogott össze, hogy az arcfelismerő technológiát világszerte meghonosítsák a tejtermelő gazdaságokban is.

A Cainthus prediktív (jósló) képalkotást használ arra, hogy az állatok egészségét és jólétét nyomon kövesse. A szoftver az egyes állatokat az arcfelismerés elve és az irhájuk mintázata alapján tudja azonosítani. Adatokat gyűjt az egyes állatok táplálék és vízfelvételéről, képes jelezni az ivarzást, illetve követi a viselkedésben bekövetkezett változásokat is (ami akár betegségre utaló jel is lehet).

Ezután a rendszer analitikus elemzést végezve segíti a gazdaságon belül meghozott döntéseket, amelyek a Cargill szerint befolyásolják a tejtermelést és az állatok egészségét.

Példaképpen: a teheneket pár másodperc alatt képes azonosítani és az egyedi tulajdonságaikat – mint a külső jegyeik vagy a mozgásmintázatuk – eltárolni. Ezután az információ egy mesterséges intelligencia által kezelt algoritmusba kerül, ami hozzárendeli a képhez a bevitt táplálék és víz mennyiségéről származó analízist. Ezek aztán a viselkedéssel és az esetleges egészségügyi riasztásokkal együtt közvetlenül a gazdához jutnak el.

A két cég elsősorban arra törekszik, hogy átalakítsa és megújítsa a tejtermelők számára nyújtott adatbetekintést és adatanalízist, mutatott rá SriRaj Kantamneni, a Cargill digitális szolgáltatásokért felelős üzletágának igazgatója. „Ezzel a technológiával jelentősen javul az ügyfelek esélye a megelőzést segítő döntések meghozására, amivel javul az állatok egészsége, jóléte, csökken az elhullás, és végső soron növeli a gazdaság profitját.”

A vállalkozás elsősorban a világ tejtermelő ágazatára koncentrál, de a következő hónapokban kiterjesztenék a szolgáltatást más haszonállatokra is, beleértve a sertéseket, baromfikat és a vízi élőlényeket is.

Forrás: www.mediapost.com