0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Az EB megerősíti az uniós fogyasztói jogokat

Az Európai Bizottság április 11-én erősebb kollektív jogorvoslati lehetőségekkel rendelkező új fogyasztóvédelmi javaslatokat mutatott be „Új megállapodás a fogyasztói érdekekért” című intézkedéscsomagjában.

A világon az Európai Unióban a legszigorúbbak a fogyasztóvédelmi szabályok, és a fogyasztói érdekek központi témáját képezik számos új bizottsági kezdeményezésnek, amelyek a fogyasztóvédelmi szabályokat az online világhoz igazítják – írja a nak.hu. Ilyen például a roamingdíjak reformja vagy az indokolatlan területi alapú tartalomkorlátozás felszámolása. Bár az unióban továbbra is kiemelt figyelmet kap a fogyasztóvédelem, az utóbbi időben EU-szerte elkövetett jogsértések rámutattak arra, hogy van még tennivaló a fogyasztók védelmének javítása terén. Ezért 2018. április 11-én az Európai Bizottság javaslatokat tett közzé a fogyasztói jogok kiterjesztésére. Az „Új megállapodás a fogyasztói érdekekért” elnevezésű ,,csomag” az eddig elért fogyasztóvédelmi eredményekre épít.

Lehetővé teszi, hogy a feltételeknek megfelelő szervezetek a fogyasztók nevében képviseleti kereseteket indítsanak, valamint erőteljesebb szankciókra hatalmazza fel a tagállamok fogyasztóvédelmi hatóságait.

A javasolt irányelvek a következőkre vonatkoznak: 1. A fogyasztók kollektív érdekeinek védelme érdekében tett képviseleti intézkedések, valamint a jogsértési irányelv hatályon kívül helyezése; 2. a tisztességtelen szerződési feltételekről szóló irányelv, az árjelzésekről szóló irányelv, a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokról szóló irányelv és a fogyasztói jogokról szóló irányelv módosítása.

Míg az első javaslat az illegális gyakorlatok visszaszorítását és a fogyasztók jogorvoslását megkönnyítő eszközök javítását és a megfelelő kártalanítást célozza, a második célja a végrehajtás javítása.

A kísérő közlemény a hatóságok közötti összehangolt jogérvényesítési intézkedések, valamint a főbb kereskedelmi partnerek hatóságaival való együttműködés továbbfejlesztésére és megerősítésére irányuló cselekvési tervet tartalmaz. Az EB jogalkotási javaslatait az Európai Parlament és az Európai Tanács vitatja meg.

Forrás: nak.hu