0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Bózsó Gyula: Erdei árnyjáték

Egy fotós, egy kép, egy történet sorozatunk következő részében Bózsó Gyula erdőmérnök képét mutatjuk be, aki szinte már munkaköri kötelességének érzi, hogy a csodálatos erdős vidéket bemutassa.
„Az egyedi élmények a legtöbb fotós valódi mozgatórugói. Számunkra nem a kép elkészítése jelenti a beteljesülést, hanem minden, ami oda vezet. A hajnali ébredés, a hosszú cserkelés a harmatos erdei avarban vagy a párából kibukkanó hegycsúcsok látványa.”

Olyan érzés ez, mintha tetten érnénk a harmóniát. Ilyenkor már csak a komponálás és az ujjbegyünk finom mozdulata hiányzik az exponáló gombról. Az elkészült fotókon keresztül pedig nagykövetként hirdetjük ezen erdei csodákat, amelyekkel erdész kollégáink szinte minden nap találkoznak munkájuk során. Olyan ez, mint az ipari kémkedés, a nagyközönség is betekinthet az erdészek hatalmas, zöld irodájába.

A képek által pedig egy kicsit mindenki ott lehet velünk a vadvirágos erdei réteken vagy a bükkösök szürke törzsét megvilágító naplementékben.

A természet minden napszakban számos érdekes témát kínál, én fotósként mégis a hajnali fényeket szeretem a legjobban, mikor még alacsonyan jár a nap. Ilyenkor a természet lassan maga is előhívja a színeket. A feketéből először szürke lesz, majd zöld és végül világoszöld. Az erdő megelevenedik, mint egy színpad, ahol királynőként lép fel gyönyörű lila ruhájában a képen is látható baracklevelű harangvirág. A légies virágon átszűrődő fénysugarak pedig lassan kirajzolják a sziromtoronyban pihenő pókkirály alakját.”

Bózsó Gyula erdőmérnök, faipari mérnök már nagyon korán, édesapjától örökölte a képalkotás szeretetét. A pályaválasztás számára soha nem volt kérdés, tudatosan készült Sopronba. Onnan pedig Magyarország egyik legnagyobb összefüggő erdőterületét kezelő erdőgazdaságához vezetett az útja. Az ÉSZAKERDŐ Zrt. munkatársaként a hivatása gyakorlása mellett szinte már munkaköri kötelességének érzi, hogy a csodálatos erdős vidéket bemutassa, megörökítse a jelen és a jövő nemzedékeinek számára.

 

Sorozatunkban a természetből ellesett ritka, avagy különös pillanatokra szeretnénk ráirányítani a figyelmet. A képhez természetesen mindig tartozik egy fotós, a párosukat pedig gyakran egy izgalmas történet köti össze.

Forrás: A Mi Erdőnk