0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Csengelétől Hollywoodig

Családi gazdálkodó. Teheneket és lovakat tart, de ha hívja az amerikai Metro-Goldwyn-Mayer cég, akár a fél világot képes beutazni, hogy hobbijának hódoljon, a lovas kaszkadőrködésnek. A csengelei Gyurkovics Róbert olyan szuperprodukciókban játszott, mint például a Ben-Hur, de a felkérések azóta is folyamatosak, hamarosan például Kínába megy forgatni.

Ez nagyon izgalmasan hangzik, pedig én jobbára csak azt tudom, amit az egykori cowboyok. Értek a jószághoz, s olyan biztosan ülök a lovon, mintha csak állnék vagy járnék. A különbség csak az, hogy itt kamera, rendező, és konkrét feladat is van – teszi hozzá mosolyogva Gyurkovics Róbert, miközben egy blonde d’aquitaine tenyészbikát becsülget a bemutatótér karámjában.

Én nem tenyésztek, kizárólag árutermeléssel foglalkozom. Kétszáz tehenem van, az állomány vegyes genetikai hátterű. A blonde d’aquitaine pedig kiváló keresztezési partner. Erős javító hatást fejt ki az extenzív fajták anyatehén állományainak szaporulatára, a borjak piacosabbak lesznek a jobb húsformáknak és az egyöntetűbb kinézetnek köszönhetően – szólal meg a termelő a kaszkadőrben.

Gyurkovics Róbert a tehenek mellett lovakat is tart. Gazdasága óraadó helye a Gödöllői Agrártudományi Egyetemnek és a Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskolának.

Mióta megszűntek a tsz-ek csak az fogadhat tanulókat, akinek mezőgazdasági szakmája és minimum főiskolai végzettsége van. Hozzájuk minden évben mennek diákok, de csak korlátozott létszámot tudja fogadni őket, mivel a lovas kaszkadőrködés sok időt elvesz.

A kaszkadőrködés 18 éve még szórakozásként indult, nyolc éve viszont már az amerikai MGM filmipari óriásnak dolgoznak társaival. Az áttörés 2014-ben volt, amikor megnyerték az akkori legnagyobb európai filmforgatási tendert, és leszerződtek a Ben-Hur című filmre.

Több mint egy évig tartott a forgatás Rómában, de munkájukkal annyira elégedettek voltak az amerikai filmesek, hogy azóta számos hollywoodi produkcióba szerződtették le őket lovas kaszkadőrnek. A következő filmforgatásra hamarosan Kínába kell utaznia 15 hónapra. Ezt a munkát kéthónapos váltásban végzi majd egy társával, de ez is nagyon hosszú idő, egy ekkora gazdaság mellett.

Szerencsére azonban a család sokat segít, ráadásul örömmel. Három gyermeke közül kettő a gazdaságban is képzeli el a jövőjét, a lányt a lovak, míg a legkisebb fiút inkább a marhák érdeklik. Mindketten nagyon aktívan részt vesznek már a gazdálkodásban.

A nagyobbik fia matematikusnak készül, de a tanulás mellett rá is számíthat, ha segítségre van szüksége. A lánya, aki kicsi kora óta lovagol, szintén kaszkadőrnek tanul már. De a papa nem félti, mint mondja a kaszkadőrség is egy szakma, ha jól megtanulja az ember, nem lehet baj. A repülőgép pilótája sem fél a repüléstől, tudja, mit kell tennie, gyakorolja a krízishelyzeteket, hogy felkészüljön minden nehézségre. Így kell tennie a kaszkadőrnek is. Ami a nézőnek dráma, az nekünk csak feladat…

Forrás: magyarmezogazdasag.hu