0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Tenyésztő szülők, gyógyító gyerekek

Jakab Juditék generációkra eljegyezték magukat az állatgondozással.Férjével, Lukács Lászlóval több mint 20 éve húsmarhatartással foglalkoznak Mindszentgodisa-Bakóca térségében. A világvégi falvakhoz egy világon át vezetett az út, az egyetem után az USA-ban dolgoztak közel egy évet húsmarha farmokon. Az ott tapasztalt mentalitás, munkaszervezés alapján kezdték el kiépíteni saját gazdaságukat.

A család évek óta kiállítóként vesz részt az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon, most murray grey és blonde d’aquitaine húsmarháit hozta el a kiállításra.

– Eleinte klasszikus árutermelő húsmarhatartást folytattunk, red angus keresztezett anyateheneinket végtermék-típusú bikákkal termékenyítettük, a borjakat választás után értékesítettük – meséli Jakab Judit. 2011-től aztán fokozatosan váltottunk, az anyatehén-állományt recipiensként használjuk embrió-átültetési programunkban és tevékenységünk most már elsősorban blonde d’aquitaine tenyészbika előállításra összpontosul. 2011-től a tenyészállat-piacon is ott vagyunk, tenyészbikákat adunk el, illetve szaporítóanyag termeltetéssel és értékesítéssel foglalkozunk.

Ma már belefogtunk az embrió-, valamint tenyészüsző-értékesítésbe is, de bekapcsolódtunk a murray grey fajtaátalakító programba is.

Jakab Juditéknál 20 éve minden a jószág körül forog, ami lehetne nyűg is, de itt sokkal inkább minta és örömforrás.

A gyerekek belenőttek az állatgondozásba, ami eleinte csak játék volt, de ma már a jövőt is így képzelik el.

Mindkét lány állatorvosnak készül. A 15 éves Lili annyira komolyan gondolja az állatorvosi pályát, hogy szülei már bele is kezdtek jövendő állatkórházának építésébe. Mire befejezi az egyetemet, lesz hol dolgoznia – mondja büszkén.

A 12 éves Liza szintén állatorvosnak készül, de ő a gyógyítást másként tervezi, mint nővére. A betegségek okai és a megelőzés érdekli, ezért patológus szeretne lenni. Már most is vizsgálja a levágott állatotokat és minden érdekli – mondja az édesanyja. A legutóbb is, amikor kacsát vágtunk, felnyitotta a fejét, kibontotta a szemeket, a nyelvet, tüzetesen megvizsgált minden apró részletet. Órákat képes kísérletekkel tölteni, az érdekesebbeket pedig videóra is felveszi. A múltkor például egy tüdőt rögzített, miközben felfújta egy szívószállal.

Most tehát úgy tűnik, mindkét lány az állatok közelében marad a jövőben is, de ha esetleg máshogy alakul, akkor sincs tragédia. Jó tanuló mind a két lány, Liza például nem is tudott a kiállítás végéig maradni, az országos matek verseny miatt. Bármi lehet még belőlük, mi csak irányt mutattunk, választani már ők választanak…

Forrás: magyarmezogazdasag.hu