0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Iránytű a gazdálkodásban

Az erdőgazdálkodás hosszú távú célját az erdő elsődleges rendeltetése rögzíti, melyet az erdészeti hatóság erdőrészletenként állapít meg. Ez megadja a gazdálkodással kapcsolatos lehetőségeket, ugyanakkor legtöbbször korlátokat is szab. Az elsődleges rendeltetés alapvetően védelmi, közjóléti és gazdasági lehet.

Az elsődleges jelző mutatja, hogy a legtöbb erdő több szerepet is betölt egyszerre. Teret ad egy fejlett, szárazföldi életközösségnek, számos természeti érték élőhelye, rekreációs lehetőséget kínál az embereknek és anyagi javakat is biztosít. Fontos ezért, hogy ezeket a rendeltetéseket minden egyes erdőrészlet esetében rangsoroljuk. A betöltött szerep megállapításakor a hatóság figyelembe veszi az erdőgazda véleményét; ugyanakkor több erdő sorsa „eleve elrendeltetett”. Ilyenek a védett területen álló erdők, ezek elsődleges funkciója természetvédelmi, a katonai célokat szolgáló objektumok környezetének erdei pedig csakis honvédelmiek lehetnek. Ezek alapján talán nem véletlen, hogy a meredek, sekély talajú, eróziónak kitett területek erdei talajvédelmiek, vízbázisok környezetében viszont vízvédelmi rendeltetésűek.

A közjóléti elsődleges rendeltetés leggyakoribb formája a parkerdő. Ebben biztosan jóval több, a kikapcsolódást könnyítő közjóléti berendezést – kilátót, pihenőhelyet, esőbeállót, tűzrakó helyet – találunk (például a fölső képen), mint a kevésbé látogatott, településektől távoli erdőkben.

A védelmi és közjóléti elsődleges rendeltetés nem zárja ki a gazdálkodás lehetőségét, de korlátozza – hogy hogyan és mennyire, azt az elsődleges cél és a helyi viszonyok döntik el.

A magyar erdők többsége elsődlegesen gazdasági rendeltetésű. Gondolhatnánk, hogy az erdőgazdának ezekben korlátlan mozgástere van – ez azonban nincs így. Még a magántulajdonú erdőknek is szolgálnia kell a közérdeket, vagyis az erdő – legyen az bárkinek a birtokában – korlátozott jogokkal bíró tulajdon. A beavatkozások mikéntjét és mértékét szakmai elvek alapján határozzák meg, összefüggésben az elsődleges rendeltetéssel.

A mindennapok kompromisszumai…

Az elsődleges rendeltetések érdekei ellentétesek. A természetvédelem és a közjólét egymással és a gazdálkodással is nehezen összeegyeztethető. Az erdőgazda fontos feladata, hogy napi szinten keressen elfogadható megoldást a célok együttes érvényesülése érdekében. Ez a szakmai ismeretek és tapasztalatok mellett a toleranciát és az együttműködés készségét is feltételezi. Csak így lehet ugyanaz az erdő élőhelye a természeti értéknek, élményhelye az erdő látogatójának és munkahelye az erdészeti dolgozónak.

Forrás: A Mi Erdőnk