0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

30 éves a Nyúltenyésztési Tudományos Nap

Idén 30 alkalommal reendezték meg a Nyúltenyésztési Tudományos Napot a Kaposvári Egyetemen. A hazai nyúlhús 97 százaléka továbbra is exportra megy. Épp ezért kiemelt cél a nyúlhúsfogyasztás ösztönzése, a kampánnyal elsősorban a fiatalabb korosztályt szólítanák meg.

1988-ban a budapesti Nyúltenyésztési Világkongresszuson a legtöbb előadást magyarok tartották, akik szembesültek azzal, hogy gyakorta nem is tudják egymásról, hogy kísérleteket végeznek nyulakkal, illetve milyen kísérleteket végeznek. Szendrő Zsolt Fekete Sándorral és Sinkovics Györggyel ezért eldöntötték, hogy minden évben egy-egy tudományos összejövetelt rendeznek.

Ezen az eseményen mindenkinek módjában áll beszámolni nyulakkal végzett kutatásairól. Ez egyben kiváló lehetőséget biztosít arra, hogy ne csak a kutatók ismerhessék meg egymás munkáját, hanem a nyúltenyésztés minden területén dolgozó más szakemberek – többek közt termelők – is első kézből értesülhessenek a különféle vizsgálatok, kísérletek eredményeiről. Akkor még nem gondolta senki, hogy ezzel egy igazi hagyományt teremtenek, mely a magyar mezőgazdaság egyik külföldön is jól ismert kiemelkedő eseménye, s melynek azóta mindig a Kaposvári Egyetem (illetve korábban annak jogelődje) biztosítja a méltó helyszínt, hátteret.

Dr. Matics Zsolt, az idei rendezvény szervezőbizottságának elnöke köszöntötte a 30. Nyúltenyésztési Tudományos Napokra összegyűlt szakembergárdát, majd Tossenberger János, a Kaposvári Egyetem dékánja szólt az egybegyűltekhez.

Ezt követően Szendrő Zsolt akadémikus, az egyetem nyugalmazott munkatársa egyfajta történelmi visszatekintést adott a rangos eseményről. Elmondta, hogy 30 év alatt összesen 570 előadás hangzott el, ami egy világkongresszus megrendezéséhez is elegendő lenne. Terjedelme 4200 oldal, aminek újbóli elolvasása igen hosszú időt venne igénybe. Legalább negyvenen lehetnek azok, akik e rangos kaposvári rendezvényen próbálgatták először szárnyaikat, és részben az itt előadottakból írták disszertációjukat és szereztek PhD fokozatot. Az előadók közül többen MTA doktora címet szereztek, sőt hárman akadémikusok is lettek.

 Juráskó Róbert a nyúltenyésztés aktuális helyzetét elemezte. A szakemberek hangsúlyozták: a nyúlhús 97 százaléka továbbra is exportra megy. Épp ezért kiemelt cél a nyúlhúsfogyasztás ösztönzése, a kampánnyal elsősorban a fiatalabb korosztályt szólítanák meg.

A résztvevők a nyúltenyésztés teljes vertikumát felölelték: egyetemen és kutatóintézetben dolgozó oktatók, kutatók és hallgatók, a nyúlágazat vezető szakemberei (takarmánygyártók, vágóhidak képviselői) és nagyszámú termelő.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu